Vevang: Het Noorse vissoorten Walhalla

In de Noorse mythologie was het zo dat Vikingen die strijdend en eervol ten onder gingen een plek kregen in “Valhöll”. Dit (naar het Nederlands vertaald) Walhalla was gelegen in Asgaard. Hier zaten alle strijders met hun goden bij elkaar en dronken ze ongetwijfeld een lekker drankje. Laten we hopen voor hen dat de accijnzen destijds nog niet zo hoog waren in Noorwegen.

Voor soortenjagers is er ook zo een soort Walhalla. Maar jouw entree naar dit Walhalla hoeft lang niet zo heldhaftig en bloeddorstig te zijn. Meevallertje, is het niet?!

De plek in Noorwegen waar onwijs veel soorten vis te vangen zijn ligt op een locatie in Midden-Noorwegen.

De plek in Noorwegen waar onwijs veel soorten vis te vangen zijn ligt op een locatie in Midden-Noorwegen.

Waar de kustlijn van vanaf het zuiden gezien in breedte afneemt is een plek waar veel voedselrijke stromingen bij elkaar komen. Hier komt kleine vis op af, uiteraard gevolgd door de grotere jagers, die op hun beurt weer achternagezeten worden door nog grotere jagers.

Al jaren lang is dit hoogtepunt der natuur een plek waar Visservice voor meerdere weken neerstrijkt en hun kamp opzet.

Al jaren lang is dit hoogtepunt der natuur een plek waar Visservice voor meerdere weken neerstrijkt en hun kamp opzet.

Ieder voorjaar reizen zij naar Vevang om de fanatieke visser een geheel verzorgde visvakantie te bezorgen. De wateren van dit gebied en juist dit fjord zijn heel bijzonder. Vevang ligt aan de Atlantic Road. Wanneer je de haven uitvaart kom je direct in het fjord terecht. Een fjord met dieptes tot 170 meter, vele bochten, geulen en vernauwingen.

Maar ook in het fjord bevindt zich een aantal zandplaten waar de platvissen zich erg goed thuis voelen.

Maar ook in het fjord bevindt zich een aantal zandplaten waar de platvissen en roggen zich erg goed thuis voelen.

Van meerdere kanten monden er rivieren uit in het fjord, waardoor er een continue stroom aan voedselrijk water binnenkomt. Wanneer je uit de haven linksaf slaat, vaar je onder de Atlantic Road door en kom je direct op de oceaan uit. De oceaan ligt bezaaid met kleine eilanden, met geulen en stromingen daartussen die voor bij ieder getijde voor een immense waterverplaatsing zorgen.

De combinatie van dit alles samen met de geografische ligging maakt dat onwijs veel soorten vis goed gedijen in deze wateren. Door de jaren heen heeft Visservice een grote lijst met soorten weten te strikken. Vele soorten vis hebben bij ons al een kijkje in de boot genomen. Onder andere: heilbot, kabeljauw, koolvis en pollak, roodbaars, leng, zeewolf, lom, zeeduivel, gestreepte koekoekslipvis, poon. Het is te veel om hier op te noemen. En dan alle andere platte varianten ook nog! Rog, bot, scharretong, schol, tarbot en ga zo maar door.

Wanneer je benieuwd bent welke vissen er gevangen zijn met Visservice in Vevang, is dat te vinden op www.visservice.nl.

Wanneer je benieuwd bent welke vissen er gevangen zijn met Visservice in Vevang, is dat te vinden op www.visservice.nl.

Het meest bijzondere is dat er nog steeds nieuwe soorten bij worden gevangen! Ga jij het avontuur ook een keer aan? Veel vis en veel soorten vis vangen in een adembenemende omgeving. Geheel verzorgd en onbezorgd. Dat is dit jaar mogelijk! Visservice zit vanaf medio mei tot eind juni in Vevang. Met hun jarenlange ervaring nemen ze jou graag een week lang mee over het fjord en de oceaan, met een driftje of trollend over de beste visplekken die de rijke wateren daar te bieden hebben!

www.visservice.nl