In een nieuwe reeks ‘Visstek om de hoek’ bezoeken we samen met een winkelier een ‘viswater om de hoek’ en bespreken we onder meer de vismogelijkheden in de regio. We trappen af met Paul Keizers – eigenaar van Hengelsport Hennie Kruidenier te Haaksbergen. Hij neemt ons mee naar een vijver aan de rand van het dorp.

 Een pareltje uit het oosten, en op de andere vijvers in Haaksbergen zwemmen ook dit type visjes!

 

 Haakjes tellen

Paul is een geboren en getogen Haaksberger. Al vanaf 5 jaar oud vist hij en de lokale hengelsportzaak is dan een belangrijke plek in je leven. Als tiener hielp hij in de hengelsportzaak van Hennie Kruidenier. “Het sorteren en tellen van haakjes, die werden geleverd in zakjes van 100 stuks. Vaak zaten er wel 104 of 105 haakjes in zo’n zakje. Die extra haakjes mocht ik dan houden en kon ik goed gebruiken voor het vissen.” Van het één kwam het ander en Paul kwam in de winkel te werken en zo’n tien jaar geleden kreeg hij de mogelijkheid om de winkel over te nemen van Hennie Kruidenier. Deze naam is zo’n begrip in de regio, dat hij na de overname nooit heeft overwogen om de winkel anders te noemen.

Vissen met de methodfeeder, met een MAP molen voorzien van een bijzondere lijnclip.

 

We hebben met Paul afgesproken aan de retentievijver Veldzichtweg. Haaksbergen ligt in het oosten van Nederland; het dorp wordt ook wel de Ster van Twente genoemd. We zullen eens kijken of deze slogan ook voor dit water opgaat. “Deze vijver is zo’n zeven jaar geleden ontstaan, het zand is gebruikt voor de aanleg van een rondweg, zo is me verteld. De lokale vereniging heeft erg zijn best gedaan om kwaliteitsvissen uit te zetten. Zodoende zwemt op deze vijver een erg mooi bestand aan kleine karpertjes. Het gros weegt tussen de 1,5 en 2 kg. Fraai beschubde spiegelkarpers en mooi gekleurde schubkarpertjes. Daarnaast zwemt er ook een leuk bestand aan ruis- en blankvoorns,” aldus Paul.

 

De jeugd

“De ‘oude garde’ vist hier veelal met de vaste hengel. Dat is ook mijn favoriete techniek, maar ik pas ook de methodfeeder toe. Op wateren als deze wint de method in populariteit. In de zomer kom ik hier vaak even een paar uurtjes in de avond vissen. Dan grijp ik voor het gemak naar de method – daarmee ben je veel sneller aan het vissen en heb je ook minder materiaal nodig. Dat is ook een aspect dat de jeugd aanspreekt; zij vissen hier vrijwel uitsluitend met de method.”

Tot zover een deel uit een artikel dat je kunt lezen in de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. Zorg dat je hem gelezen hebt, of zorg voor een abonnement zodat je niet meer naar de winkel hoeft! Voor de prijs hoef je het niet te laten: klik hier.