Een bijzondere vondst op het strand levert de Thaise visserman Naris Suwannasang misschien een flink geldbedrag op. Suwannasang vond een object dat bij nadere bestudering een brok ‘ambergrijs’ bleek te zijn. Ambergrijs is een zelfzaam restproduct dat sommige potvissen opbraken. Het dient als element in parfums en geurstoffen.

Ambergrijs kan jaren ronddrijven op zee voor het aanspoelt.

 

Braaksel

Ambergrijs kan een flink bedrag opleveren. De brok ‘potvisbraaksel’ die Suwannasang vond, weegt rond de 100 kg en kan omgerekend een waarde van meer dan 2 miljoen euro vertegenwoordigen.

Ambergrijs is een vetachtige substantie die in de darm van potvissen wordt afgezet tegen scherpe voorwerpen zoals inktvisbekjes. Het dient om de ingewanden te beschermen tegen beschadigingen van die scherpe voorwerpen.  Ambergrijs is zo gewild omdat het een goede geurdrager is. Dankzij ambergrijs blijft de geur van dure parfums zo lang hangen (bron: Ecomare).

Uit de ingewonden van de potvis… (illustraties National History Museum London)

 

Vuurtje

Om de vondst als echte ambergrijs te kunnen determineren, werd een aansteker gebruikt. Het vuurtje laat de stof smelten, hetgeen ook bij de vondst van Suwannasang gebeurde, waarbij een unieke geur vrijkomt. Met een maandsalaris van ongeveer 500 euro kan de Thaise visserman een leuk pensioenbedrag tegemoet zien.

Lees hier het hele artikel in de Daily Mail.