Het vissen op pijlstaartroggen is in korte tijd hot, schrijft Martijn Dekkers in de komende Zeehengelsport nummer 376, die nu richting de drukker gaat en op 18 maart 2021 uitkomt. Ook Martijn raakte in 2018 geïnteresseerd in de meest voorkomende roggensoort van Nederland, maar eentje vangen bleek in praktijk wat lastiger. Nu zijn we een paar jaar verder en heeft hij inmiddels veel pijlstaart-ervaring achter de rug…

Een tik op de rechtertop…

 

Lengterecord

De pijlstaartrog (Dasyatis pastinaca) kan groot worden, zeer groot zelfs. Vangsten van vissen boven de twee meter komen voor. Langs de Nederlandse kust zul je dergelijke afmetingen niet snel tegenkomen, maar het Nederlands lengterecord werd op 26 juni 2020 (na 48 jaar) tóch verbroken met een pijlstaartrog van maar liefst 141 cm, gemeten van snuit tot staart. Van roggen met dergelijke afmetingen kun je bijna niet verwachten dat je ze vanaf de kant kan vangen, die opgave is haast een onmogelijke. Toch worden er de afgelopen jaren echt dikke en grote roggen binnengehaald (en verspeeld). Zo zijn er al exemplaren van tussen de 15 en 20 kg vanaf de kant gevangen.

Geschikte zandplaten

Martijn in de ZHS 376: “De onmisbare, gedetailleerde waterkaart wordt uitgerold op tafel, als ik op zoek ga naar geschikte zandplaten in de Oosterschelde. Al snel vind ik een zeer grote zandplaat. Met de handige app ‘I-boating’ kan ik exact meten hoe ver ik moet werpen om de zandplaat te bereiken. In de praktijk blijkt het voldoende. Met een ferme worp kan deze vanaf de kant prima bevist worden. Op deze zandplaat blijft minimaal 3 meter water staan. Ongeacht het tij kan de rog hier dus gewoon blijven liggen. Het voelt erg goed en zoals bij iedere nieuwe stek geef ik deze stek vier keer de kans zich te bewijzen; twee keer met afgaand water en twee keer met opkomend water. Dan pas dan krijg je een aardig beeld van de mogelijkheden. Uiteraard gaat vismaat Rick mee, we zijn beiden niet vies van een alles-of-niets visserij. Voor minder algemene soorten of de grotere exemplaren nemen we de keren dat we voor niets aan de waterkant staan graag voor lief… Nu de stek en twee reservestekken gekozen zijn, zal ik me moeten verdiepen in het aas waar de pijlstaartroggen van houden.”

Als eerste lezen?

Zoals gezegd verschijnt de Zeehengelsport 376 op 18 maart 2021. Als je nu een abonnement neemt ben je de eerste die dit artikel en andere interessante artikelen in de bus krijgt, en kun jij ook met de juiste deskundige informatie aan de slag om je eerste pijlstaartrog te vangen… Klik hier voor informatie.