De NCRZ (Nederlandse Commissie Record Zeevissen) kwam begin 2021 bijeen voor de 51e jaarvergadering in het bestaan van de commissie. Ondanks die 51e keer was dit voor het eerst dat de commissieleden Ton Nientied, Ronald Meijer, Cas Al, Pieter Beelen (voorzitter) en Peter Ouwendijk (IGFA vertegenwoordiger) niet lijfelijk bijeen zaten, maar verzameld dankzij de digitale vergadertechnieken vanwege Covid-19. In een artikel in Zeehengelsport aandacht voor de 2020 records.

Pijlstaartrog

Ook in 2020 was er een flinke stijging in het aantal claims ten opzichte van de jaren ervoor. Er werd dit jaar meer dan ooit gevist in eigen land door o.a. de reisbeperkingen richting het buitenland. Dit resulteerde in een geweldig totaal van 11 recordclaims voor Nederlandse wateren.

Een ervan kwam op naam van Jeffrey van Est uit Bergen op Zoom. Hij verbrak op 26 juni 2020 het oude record voor pijlstaartrog (Dasyatis pastinaca) dat sinds 1972 op 134 cm stond. Gaaf om te zien dat hele oude records toch nog verbroken kunnen worden! De vis van Jeffrey is niet gewogen omdat hij de rog snel en onbeschadigd terug heeft gezet. Gelukkig heeft hij wel nog een foto laten maken en de vis heel vakkundig opgemeten. Met 141 cm heeft hij het lengterecord dubbel en dwars verdiend.

Maar het waren niet alleen grote vissen. Voor de slijmvis (Lipophrys pholis) kwamen twee claims binnen, waarvan commissielid Ton Nientied uit Heerhugowaard de grootste en de zwaarste ving. Met 16,5 cm bij 58 gram een dubbel record.

Flink wat records in Nederlands water…

 

Horse-eye jack

In de categorie Europese en Wereldzeeën kwamen door de coronabeperkingen niet veel claims binnen, maar eentje trok met name de aandacht omdat hij de cover siert van Zeehengelsport magazine. Het betreft hier geen kruising tussen een konijn, egel en kogelvis, maar een heuse Spot-fin porcupinefish (Diodon hystrix) van 9,5 kg. Dit bijzondere dier werd reeds in 2018 op Maio gevangen door visgids Michael van Stein uit Nieuwerkerk aan den IJssel, maar blijkt wel degelijk een recordvis. Dezelfde Michael vestigde ook een recent record met zijn Horse-eye jack (Caranx latus) van 15,1 kg. Dit is extreem zwaar, maar beter te begrijpen als we de lengte van 112 cm zien. Michael ving deze enorme vis vanuit de boot op Maio.

Meer weten over de NCRZ records? Lees dan de Zeehengelsport die nu in de winkel ligt, of zorg dat je voortaan een abonnement hebt.

 

Is het een kruising tussen konijn, egel en kogelvis? Nee, het is een Spot-fin Porcupinefish…