Tijdens een avondje opruimen en sorteren van allerlei zeevisspulletjes kwam Henri Karremans een ‘weegschaaltje’ tegen, een speciaal voor het vangen van tong gemaakte onderlijn. Dit kleinood dateerde nog van veertig (!) jaar geleden, destijds gekocht bij Janssen Sport in Kessel, België, een destijds zeer bekende hengelsportwinkel.

Zelfs scharren vonden hem wel interessant…

 

Vaak had Henri Karremans naar een dergelijk weegschaaltje gezocht, omdat het ‘down-tide’ vissen op tong hem veel succesvolle avonden had gebracht. Henri: “Nergens was meer zo´n uitvoering te krijgen. Mijn laatste exemplaar was in de loop van de jaren in een opberghoekje in de boot terecht gekomen. Tot het bewuste moment van opruimwoede…”

 

Mister Gastel

Tijdens een brainstormsessie met ‘Mister Gastel’, de bij veel zeevissers bekende ontwerper en vervaardiger van onderlijnsystemen uit West-Brabant, kwam men op het idee om het weegschaaltje –  je kunt het ook een spreader noemen – opnieuw te gaan maken! Diverse proefexemplaren werden gemaakt en uitgetest op de ‘Delta Queen’, de boot van Henri Karremans.

Met lichtgevende kralen komen de nachtazers wel even kijken.

Spreader

Henri: “Die resultaten waren opmerkelijk! In een eerste uitvoering zonder lichtgevende kralen, vingen we de platvissen telkens met doubletten, terwijl ‘gewone’ onderlijnen tijdens de soms sterke getijdenstroming minder resultaat opleverden. Maar nu, met de start van het tongseizoen, zal de uitvoering met lichtgevende kralen beslist goede vangsten op gaan leveren. Op de charterboot van ‘Sportvis Charter Choice’ van schipper Peter Keus, varend vanuit Vlissingen, werd door een groepje opstappers op 1 juni de speciale ‘spreader’ ook al uitgetest en ‘top’ bevonden.

 

De ‘tongweegschaal’ is uitgevoerd in hoogwaardig verenstaal, afgebouwd met kwaliteitswartels en loodbevestigingsspeld. De lichtgevende kralen, opgesloten tussen normale kralen, trekken gegarandeerd ons meest geliefde platvisje aan. Het enige dat de sportvisser nog moet doen, is er twee zijlijntjes van ongeveer 12 cm met haakje 6 of 4 aan te bevestigen en het vissen kan beginnen.

 

Star

Het succes van deze weegschaal komt volgens Henri Karremans onder meer voort uit het ‘star’ spreiden van je aas. Zelfs bij sterke stroming zullen de armen van de weegschaal niet naar elkaar toebuigen. De lichtgevende kralen trekken bovendien de ‘nacht-azers’ zoals tong naar het aas toe. Succes verzekerd! De tongweegschaaltjes 2.0 zijn al te koop bij de beter gesorteerde hengelsportwinkeliers.

 

Cees Den Braber ving twee tongen tegelijk aan de ‘Mister Gastel spreader boom’.