TIES ITTMAN – Het Scandinavische merk Westin geniet een goede reputatie onder menig roofvisser. Dat is niet gek als je het uitgebreide assortiment aan kunstaas, kleding en hengels ziet. Een van de nieuwste paradepaardjes: de Westin W3 Finesse TT&C. Tijd om deze kunstaashengel aan een stevige test te onderwerpen.

Het eerste wat mij opvalt bij het ophalen van de opgestuurde hengel  – ergens bij een sigarenboer in Rotterdam  – is de  compacte, vederlichte doos. Wanneer ik de hengel uit het meegeleverde foedraal haal, heeft de Westin W3 Finesse TT&C dan ook veel weg van een kort, lichtgewicht verticaalstokje. Ware het niet dat hij met 213 centimeter, verdeeld over twee delen, wat langer is dan de gemiddelde verticaalhengel

Een paar detailfoto’s op een rijtje, mooie afwerkingen op het blinkende Toray carbon.

LOOKS

Over de gehele lengte bestaat de blank uit sterk, zogenoemd Toray carbon. Dat meteen de ruggengraat vormt van deze W3 Finesse. Daarnaast tel ik maar liefst 11 LTS geleideogen op de blank. Dankzij deze vele ogen wordt de actie en kracht beter verdeeld bij het haken van een grote vis. Bovendien zijn deze kleine LTS ogen geschikt om  te vissen met gevlochten lijnen, wat vaak essentieel is in de roofvisserij. De blank wordt onderbroken door een klein stukje foam, waarna de  reelhouder volgt. Deze SKS reelhouder is lichtgewicht en extra verstevigd met geweven Kevlar carbon. Dit oogt niet alleen fraai, maar zorgt ook voor een sterke verbinding tussen reel en hengel. Het achterstuk van de hengel is ongeveer 30 centimeter lang en biedt voldoende houvast tijdens het werpend vissen. Ook steunt je onderarm hier prettig op bij het kromtrekken van de hengel. Een rubberen koontje ,ter bescherming, maakt het geheel af.

Ties wist een mooie variatie aan vissen binnen te hengelen tijdens het testen van de W3 Finesse TT&C.

FINESSE: IT’S ALL IN THE NAME

De naam W3 Finesse TT&C zegt het eigenlijk al. De -T staat voor Texas en de – C voor Carolina, dat verwijst naar de gelijknamige rigjes die snoekbaarsvissers vaak aan het water toevertrouwen. Deze hengel is dan ook geschikt voor het roofvissen met diverse finesse-technieken. Met een range van 7-21 gram heb je ook voldoende kracht om kleine tot medium plugjes en softbaits weg te zetten. Pak je kunstaasbox dan ook gerust vol met zowel hard als zacht kunstaas. Trek ratelplugjes over de ondieptes voor baars of verticaal onder de top vanaf de kant of vanuit de boot om glasoog te vangen. Dropshotten of werpen met shads? Rubber van pakweg 8-12 centimeter gooi je gemakkelijk weg dankzij de strakke blank.

Door heel secuur de bodem af te tasten kwam deze snoekbaars in verleiding toe te happen.

NIEUWE MAAS

Tijd om de W3 eens goed krom te trekken. Dat doe ik aan de Nieuwe Maas in Rotterdam, waar ik op steenworp afstand vanaf woon. Onder invloed van het getij stroomt deze rivier ook erg hard en kan ik gelijk kijken hoe de hengel zich in deze situatie houdt. De talloze kademuurtjes, pontons waar de watertaxi aanmeert en diverse pijlers en bruggen in de havenstad vormen mooie roofvisstekken.

Klassiek snoekbaarsweer boven Rotterdam.

Aangekomen op de Maasboulevard  – met uitzicht over de skyline – monteer ik snel een fluorocarbon leader  op mijn gevlochten lijn. Aan de speld varieer ik met shadjes tot zo’n 10 centimeter. De eerste worp in de stevige stroming van het opkomend tij, levert strak onder de kademuur gelijk een ferme tik op. Deze aanbeet komt verrassend hard door tot in het handvat. Hangen! Iets met beginnersgeluk?

Fraaie snoekbaarzen zorgden voor heerlijk drilwerk!

TOPACTIE

Tijdens de dril van een dikke baars zie en voel ik gelijk hoe de hengel reageert. De top gaat krom, maar het onderste gedeelte blijft recht en zorgt voor voldoende ‘hefboomeffect’ om de vis te sturen. Geen hoepelronde, parabolische stok, maar een fijne topactie met voldoende kracht in het middenstuk. Deze eigenschap bemerk je ook goed bij het optikken en binnenhuppelen van shads.

Een beste snoek, en dat op dit relatief lichte materiaal!

Door de spatstrakke blank voel je ieder steentje, kuiltje of obstakel en weet je exact wat je rubber onder water doet: een voorwaarde voor het vangen van meer vis. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je de haak gemakkelijker zet wanneer je op afstand een aanbeet krijgt. Aan de onderkant van de reelhouder vind je een palletje waar je je wijsvinger in kwijt kan. Dit biedt meer comfort en houvast tijdens de dril en het werpen van je kunstaas.

Een oersterke harder stelde de hengel flink op de proef, de W3 Finesse TT&C doorstond de test echter glansrijk!

VEELZIJDIG & KRACHTIG

En werpen doe ik. Meerdere avonden per week ben ik aan de Maas te vinden en deze leveren mij een palet aan roofvis op. Baarzen tot zo’n 40 centimeter, een grote riviersnoek en fraaie snoekbaarzen belanden in het net. De grootste verrassing komt echter uit onverwachte hoek, wanneer er in de schemer een dunlipharder op het zwartwitte shadje knalt. Deze oersterke harder vergeet zijn doorgaans vegetarische dieet en laat het carbon minutenlang kraken. Het eindoordeel is duidelijk: de W3 Finesse TT&C is krachtig en veelzijdig. Met 213 centimeter is hij wat aan de korte kant om vanaf hoge kademuren op een snelstromende rivier te vissen. Vanuit de boot, bellyboat of wanneer je dichter op het water staat kan dit zeker wel én voor het uitkammen van haventjes, grachten en ander stadswater is hij zeer geschikt.