Vastgeroest in je visserij en behoefte aan nieuwe input? Nieuwe aassoorten, technieken, producten, etc? Houd de Beetsite in de gaten. Wekelijks bij ons een tiptop toptip van een specialist uit de witvis-, karper, zee- of roofvisscene. Dit keer van Nick Landman van Okuma, Savage Gear en Prologic. 

De meeste roofvissers zien er ieder jaar weer tegenop, de gesloten tijd. Vele klagen steen en been over dat het te lang duurt en zijn vanaf de eerste dag al bezig met aftellen naar het nieuwe roofvisseizoen. Ik kan dat aan de ene kant wel begrijpen maar aan de andere kant zijn er genoeg  leuke alternatieven dieje deze periode op de been kunnen houden.

Gewoon serieuze targetvissen in de gesloten tijd.

Want zeg nou zelf, alle weekenden thuis blijven zitten en om de haverklap al je kunstaasjes checken op botte haken en/of beschadigingen dat gaat op den duur ook een keer vervelen.

Pas op voor een nieuwe verslaving.

Daarom richt ik mijn pijlen in de gesloten tijd voornamelijk op het vangen van grote winde aan het oppervlak en dat doe ik het liefst aan de rivier. Gewoon lekker basic op pad gaan en niet te veel mee hoeven sjouwen, ik hou d’r van. Het vangen van grote windes kun je eigenlijk op 2 manieren doen.

“Je zult er van versteld staan hoeveel winde zich hier schuilt houdt.”

Je kunt een serie kribvakken opzoeken en deze systematisch afvissen, maar houd je van wat actiever bezig zijn dan kan ik als tip meegeven om het eens op de rechte stukken van de rivier te proberen, je zult er van versteld staan hoeveel winde zich hier schuilt houdt.

Geloof maar dat ze oersterk zijn deze vissen.

Dit gaat als volgt te werk; je scheurt een sneetje brood in stukken, maakt hier een compacte bal van en gooit deze een meter of 2 van de kant vandaan. Op deze manier drijft het brood met de stroming mee en kun je er op gepaste afstand achteraan blijven lopen. Zorg wel dat je je hengel (be-aasd) en al in de aanslag hebt staan want ze kunnen snel tevoorschijn komen maar zo snel kunnen ze ook weer weg zijn!

Freelinen optima forma.

Voor deze manier van vissen heb je wel een hengel met goed wat lengte nodig. Ik gebruik als hengel een Savage Gear Parabellum CC van 345cm lang. Deze lengte is nodig omdat de oevers van de rivier vol met planten en grote stenen bezaaid liggen, op deze manier kun je hier mooi overheen vissen. Aan deze hengel heb ik een Okuma Ceymar C25 molentje zitten met daarop een nylon lijn en gebruik ik als haken de Prologic Hoox XC7 in maatje 4.

Voor mij de ultieme hengel voor deze visserij.

Je zou de gesloten tijd zomaar vergeten.

Een heerlijke set voor het oppervlakte vissen welke mij al menig grote winde op de kant heeft bezorgd. Het is even oefenen op het begin, maar pas er wel mee op, wanneer je het spelletje door begint te krijgen begint het erg verslavend te worden!

Lees ook:

Karper met Sjoerd Beljaars

Zeelt met Gijs Kok

Pennen met Richard Gans