In de winter vis je vaak maar voor een paar aanbeten, dit betekent dus dat de details er nu nog meer toe doen dan in een andere periode van het jaar. Gelukkig zit er op de commercials genoeg vis, maar ook die koudbloedige vissen vereisen een subtiele benadering. Waar je normaal gesproken stevig zou aanvoeren, is het verstandig om het in de winter ‘zuinig’ aan te doen. Daarom aandacht voor wat winterse commercial-tips van Guru voor de vaste stok…

 Een winterse beauty… 

Less is more

Nu zijn geen grote voerbombardementen nodig om een leuke visdag te beleven. Sterker nog, wanneer je te veel voert, dan is de kans groot dat je helemaal geen beet meer krijgt. Ga daarom voor een zogenaamde ‘pole pot’ voeraanpak. Met dit kleine potje op het uitende van je vaste hengel voer je hele kleine hoeveelheden, precies op de plek waar je vist. Je vist voor een handvol beten en wanneer je op een mini hoopje voer vist, dan is de kans op succes groter dan wanneer je een grote voerplek hebt gemaakt.

Met de pole pot nauwkeurig voeren…

Scherper dan scherp

Aanbeten zijn vaak zo minuscuul dat wanneer je de dobber niet goed uitlood, je de aanbeet vaak niet eens ziet en geen vis vangt. Het is dus belangrijk om nog maar net een heel klein puntje van de dobbeantenne zichtbaar te hebben boven water. Zie je meer dan de helft van de antenne, dan vis je in de regel niet scherp genoeg. Gebruik kleine micro cubes in maatje 12 of 13 om de dobber perfect uit te loden, of ga voor backshots. Deze backshots zijn ook perfect tegen invloeden van weer en wind. Want deze loodjes die boven de dobber geplaatst worden, zorgen ervoor dat de lijn boven de dobber zinkt, waardoor de wind hier geen vat meer op heeft en de dobber automatisch dieper in het water staat.

Scherp uitloden…

Wat zijn ze mooi… 

Elastiek goed afstellen

Een ideale fijne set-up ziet er zo uit: 15/00 hoofdlijn volstaat ruim, maar wat nog belangrijker is, is de onderlijn. Dit zijn de laatste centimeters en hiervoor geldt vaak hoe subtieler hoe beter. Schroom niet om 11/00 of zelf 9/00 te gebruiken met een haakmaat 16 of 18. Wanneer het elastiek goed afgesteld staat, dan moet het geen probleem zijn om zelfs de grootste vissen te vangen aan licht materiaal.

Maden of pellets… 

Ga voor natuurlijk

Aassoorten die flink verzadigen kunnen beter thuisblijven. Natuurlijke aassoorten zoals hennep en maden zijn vaak perfect. Vul dit aan met een beetje grondvoer en misschien wat 2 en 4 mm pellets en meer heb je niet nodig voor een leuke winterse visdag. Deze maden vormen ook het ultieme haakaas in de winter voor karper, aangevuld met 4 mm expander pellets.

Broodpunch als troef! 

Broodpunch als joker

Een extra troef voor een koude winterse dag is broodpunch! Karpers zijn er dol op en kan vaak de karper over de streep trekken om toch toe te happen. Met de Punch set kan je kiezen uit verschillende diameters. Druk de punch tool vervolgens drie tot vier keer op een snee wit brood en je kan er vervolgens een mooi schijfje terug uitdrukken. Ideale stekjes om met een broodpunch te vissen zijn beschutte plekjes waar de vissen vooral vertoeven zonder te eten. Denk hierbij aan oeverzones met rietpollen of begroeide eilandjes. Vaak staan de vissen hier ook niet tegen de bodem maar hangen ze op zo’n 30cm van de grond passief in het water. Het is dan ook zaak om de broodpunch hoger in het water aan te bieden.

Houd rekening met grote vissen op het brood…

De kracht van deze presentatie schuilt erin dat de vissen die niet op de bodem azen mogelijk wel opportunistisch een stukje brood zullen nemen wanneer het langzaam voor hun gezichtsveld komt dwarrelen. Ook hier komt het op precisie aan. Het kan namelijk zomaar zijn dat 15 cm opschuiven wel een aanbeet oplevert. Met deze presentatie wordt er zeker geen voer gebracht. De kracht is dat kleine stukje brood, niets meer of minder. Probeer het eens. Succes!

Succes!