Veel van de diepe plassen langs onze rivieren herbergen een prima bestand aan baarzen. Met de dalende temperaturen trekt baars in het late najaar deze wateren op. Bij deze soms honderden hectare grote meren lijkt het wel zoeken naar ‘de speld in de hooiberg’, maar met deze tips komt je winterbaars binnen handbereik.

 

Plassen met grote diepteverschillen

Waar vind je winterbaars? De zand- en grindplassen kenmerken zich namelijk door de grote diepteverschillen: 20 meter plus is zeker geen uitzondering. Hartje winter is het diepere water warmer en ook stabieler van temperatuur ten opzichte van de bovenlaag, die sterk fluctueert door weersinvloeden. In het vroege voorjaar is het weer omgekeerd; ondiep oeverzones warmen sneller op. Vaak in maart trekken de baarzen naar de ondiep oeverzone om te paaien.

baars

Zoeken, zoeken en zoeken naar baars!

 

Diepe & ondiepe winterbaars

In de winter ligt baars vaak op diep water, maar zeker niet overal en altijd en ook niet op de dieptes die we van bijvoorbeeld snoekbaars gewend zijn, we hebben het dan over 10 meter plus. De standplaatsen van baars is ook sterk afhankelijk van de wind, het vertroebelen van het water en of het zonnig of bewolkt weer is.

 

“Zelfs hartje winter kun je op kniediep water een aanbeet verwachten!”

 

Bij wind en bewolking zijn dieptes van 1 tot 4 meter vaak goed. Bij zonnig weer liggen ze gemiddeld genomen wat dieper, van 3 tot 5 meter. In de ochtend- en avondschemering komen ze soms ook naar de ondieptes, dan wel het bovenkant van het talud, om te jagen. Zelfs hartje winter kun je op kniediep water een aanbeet verwachten!

baars

Bij zonnig weer ben je zeker niet kansloos, maar moet je de baars vaak wel wat dieper vinden.

 

Een kantvisserij is goed te doen

Veel zand- en grindplassen zijn prima vanaf de kant te bevissen, omdat in de regel je binnen werpafstand al diep water hebt. Stekkennis is erg belangrijk dus je zult voor de winter opzoek moeten naar diepere plekken, en iets ondiepere zones voor het vroege voorjaar. Soms is met het blote oog in helder water duidelijk de ‘drop of’ te zien. Misschien kun je online dieptekaarten vinden en anders zit er niets op dan met een hengel zelf het uit te gaan zoeken.

baars

Een softbait met loodkop is de uitgelezen combi om vanaf de kant te vissen.

 

Softbaits is keuze nummer 1

Bij een baarsvisserij op dit soort diepe plassen kun je niet om softbaits heen. Shads met een schoepstaart zorgen voor veel actie, ook tijdens de afzinkfase. Vis je de shad op een ronde loodkop dan is het zoeken naar de juiste balans tussen ver genoeg kunnen werpen en gevoelig kunnen vissen. Denk aan loodgewichten tussen de 5 en 15 gram. Met een shad op een loodkop kun je veel water afvissen om de vis te zoeken.

baars

In helder water gaan de meeste vissers voor natuurlijke kleuren, zoals links en rechts afgebeeld. Een felle kleur wordt veelal op troebel water ingezet.

 

Moderne rigs voor trage baarzen

Hotspots kun je ook perfect uitkammen met een dropshot montage, zeker als ze alleen langzaam gevist kunstaas willen hebben. Ook andere rigs zoals de Texas en Carolina rig zijn prima te gebruiken wanneer je op een baarsrijke zone bent gestuit. Omdat de softbait zonder loodkop wordt gepresenteerd is de afzinkfase tergend langzaam; perfect als ze traag zijn.

baars

Wanneer je zeker weet dat er baars op een stek ligt, dan kun je met een dropshot rig deze tergend langzaam uitkammen.

 

De botlepel-baar rig

Deze rig bestaat uit een botlepel met een weightless gemonteerde softbait; een combi die er misschien niet echt verfijnd uitziet maar bijzonder effectief is wanneer winterbaars erg traag is. De botlepel werkt als een trigger, die is qua actie te uitbundig, maar een meter er achter zakt zeer langzaam de softbait naar de bodem.

baars

Het ziet er lomp uit, maar het werkt wel!

 

“Bladpilkers en lipless crankbaits zijn alternatieven voor softbaits. Je kunt ze ook af laten zinken naar de bodem en bij het binnenvissen het bodemprofiel laten volgen, maar… door de dreggen kom je wel vaker vast te zitten, zeker als je langzaam vist en de bodem probeert te volgen.”

 

Opletten: aanbeten in de afzinkfase!

Soms komen de aanbeten van winterbaars tijdens de zinkfase na de inworp. Om deze niet te missen houd je de lijn strak en houd je de hengeltop goed in de gaten.

baars

Je kunt ook de lijn tussen je vingers klemmen voor maximale gevoeligheid.