De pollak is in onze kustwateren niet echt een alledaagse vangst te noemen. Er zijn niet veel vissers die deze kabeljauwachtige in Nederland gericht bevissen. In landen zoals Noorwegen, Engeland en Ierland zijn deze vissen talrijk en staat de pollak bovendien hoog genoteerd als sportvis. Dat is meer dan terecht. Maar let op: ook in Nederland komen ze steeds vaker voor. Als je ze kunt lokaliseren, is de pollak niet moeilijk te vangen. Martijn Dekkers wist ze te vinden en doet verslag.

Net voor de schemering op de stekken voor een eerste oriëntatie. De nachtdobber met breekstaaf is een must…

 

Van oudsher wordt de pollak ook wel de witte koolvis genoemd, een naam die overigens niet veel meer gebruikt wordt. De wat verwarrende naam witte koolvis komt uit de Europese wetgeving die op zee bepalend is voor de minimummaten. Deze minimummaat staat voor de pollak op 30 cm. Op de wrakken worden al jaren pollakken gevangen, maar de laatste jaren lijken het er toch wel meer te worden, een goed teken dus.

 

Stroming

Pollakken houden van een flinke stroming, wil je een poging wagen zoek dan een stek met een behoorlijke stroomsnelheid. De dijken van Neeltje Jans bijvoorbeeld in de buurt van de Oosterscheldewerken. Deze bieden naast een flinke stroming ook nog de nodige beschutting aan de pollak, geen wonder dat hier dan toch wel eens een pollak wordt gevangen.  Ieder jaar besteed ik wel een paar dagen of avonden aan de pollak, maar ieder jaar viel het weer tegen. Soms een kleintje, maar meestal niets. Automatisch schakelde ik dan weer om naar de algemene visserijen, maar een zeebaarssessie met Robert veranderde de visserij op pollak geheel!

 Alle materiaal op orde? Zorg dat je dit niet meer in donker hoeft te doen!

 

Tijdens het dobberen op zeebaars zat het niet mee, gure regen en wind in samenloop met tegenvallende resultaten bleken een startsein voor een fantastische visserij op pollak, met de dobber. Het was een grote verrassing dat Robert na uren vissen plots met een kromme hengel stond. De verrassing was nog groter toen er in het licht van mijn hoofdlamp een pollak boven het net getrokken werd. Een pollak van ruim over de 40 cm nog wel, met recht een geweldige vangst. De pollak bleek strak tegen de blokken een steekzager gegrepen te hebben.

Wil je pollak met de dobber vangen, wacht dan tot de schemering en vis in de donkere uurtjes. Nu komen de pollakken dicht tegen de kant, tot vlak voor je voeten, tot tegen de steenstort toe zelfs. Een must is wel dat je diep water direct achter de steenstort hebt staan. Wij gaan dan ook actief op zoek naar dergelijke stekken.

Tot zover een deel uit het artikel over pollak uit de Zeehengelsport nummer 377 die nu in de winkels ligt. Wil je deze artikelen voortaan als eerste lezen, neem dan een abonnement: klik hier.