JAN VAN SCHENDEL – De laatste week van augustus stond volledig in het teken van het WK Servië 2019 Senioren dat dit jaar werd gehouden in Novi Sad. Lees in dit artikel hoe het de Nederlandse ploeg verging.

We vertrokken pas op de donderdag van de laatste week van de maand, maar op dat moment was ik al enkele dagen bezig met de voorbereidingen voor de trip. Allerlei dingen verzamelen vooral die mee moeten en om eerlijk te zijn sta ik er telkens weer van te kijken dat we alles mee weten te krijgen. Het is vaak net een legpuzzel om alle materialen toch weer in de bussen te krijgen en toch lukt het telkens weer.

Record grens-oversteken

In dit geval was er de extra uitdaging om al die spullen ook over de Hongaars-Servische grens te krijgen. Die grens zorgt nog wel eens voor problemen, hoewel het deze keer erg meeviel gelukkig. Sterker nog, nadat we ervoor gekozen hadden om bij een klein grensovergangetje de grens over te steken, was alles binnen 10 minuten opgelost en ook het halve uurtje op de terugweg is een record te noemen trouwens.

Schitterend kampioenschap!

Wat een prachtig kampioenschap hebben we beleefd in Novi Sad!! Mooier wordt wedstrijdvissen gewoon niet. Dit parkoers is inmiddels heel bekend in de wedstrijdwereld. Ik kwam er zelf nu voor de 5e keer. Je zou dan denken dat je zo’n parkoers leert kennen maar telkens weer is de visserij compleet anders. Voor een belangrijk deel komt dat doordat wordt gevist op een stuk kanaal dat in open verbinding staat met de Donau. De waterstanden fluctueren heel sterk. Nu was er een lagere waterstand dan normaal en ik maakte het al mee dat het water ruim 5 meter hoger stond en dat we zo ongeveer visten waar we nu langs het parkoers reden.

WK Servië 2019

Zo’n WK Senioren, met 32 deelnemende landen dit keer, is natuurlijk heel groot qua omvang en het gebruikelijke parkoers, benedenstrooms van een grote sluis in het kanaal, was te klein voor het plaatsen van alle deelnemers. Hier vormt dat geen enkel probleem. Bovenstrooms van de sluis wordt er dan gewoon een nieuw stuk parkoers aangelegd, speciaal dus voor het vissen. Prachtig!! Zo waren er dus uiteindelijk 3 sectoren beneden de sluis en de andere 2 lagen erboven. Dat zorgde voor een compleet andere visserij in de sectoren D en E in vergelijking met de sectoren A, B en C.

Kleine katvis en bliek

Beneden de sluis, dus op het gebruikelijke parkoers, waren de te vangen aantallen vis erg groot en ging het vooral om (hele) kleine katvissen en bliekjes, die vlakbij de oever het best te vangen waren. Met name hier was de visserij zeker niet alleen verse de vase-gericht maar speelden zeker ook aassoorten zoals casters en pinkies een grote rol. Het was hier met name zaak om de blieken en bliekjes gevangen te krijgen. Het gekke is dat deze visserij tijdens de eerste trainingsdagen nog totaal niet te zien was. Voor ons best een probleem want juist tijdens die eerste trainingsdagen trainden wij in die vakken.

WK Servië 2019 katvis

Heel veel kleine katvissen…

Op het nieuwe parcours

Boven de sluis, op het nieuwe parkoersgedeelte, waren er nog steeds flinke aantallen vis te vangen maar hier ging het vooral om (wat) grotere katvissen en blieken. Ook hier moest je toch wel zo’n 150 vissen vangen om een beetje mee te doen. In deze vakken trainden we tijdens de (meest belangrijke) laatste trainingsdagen en hier hadden we de tactiek best goed op de rit. Vooral katvissen vingen we en over de twee wedstrijddagen behaalden we hier in totaal 13 punten met onze 4 uitslagen in deze vakken. Prima dus.

De resultaten op een rijtje

Als ik nu terug kijk op het kampioenschap dan hebben we prima mee gedaan hier, maar ook moet ik bekennen dat een medaillepositie er eigenlijk nooit echt heeft ingezeten. We eindigden uiteindelijk met 43 klassementspunten als 6e en met dat puntenaantal win je trouwens normaal gesproken wel een medaille. De reden dat dit nu anders was is heel simpel te verklaren.

WK Servië 2019

Een schitterend kampioenschap!

Bij een visserij zoals nu, met volop vis voor alle deelnemers en dan ook nog met onderling verschillende visserijen in verschillende sectoren, komen de sterkste landen echt naar voren en die domineren dan echt de wedstrijd. Wat te denken van de winnaar, Frankrijk, die op beide wedstrijddagen slechts 10 klassementspunten scoorde!! Italië en Hongarije, de zilveren en bronzen medaillewinnaars, scoorden dan al wel aanmerkelijk meer punten maar we bleven toch ruim 10 punten achter op de 3e plaats. We hadden misschien 4e kunnen eindigen wanneer echt alles perfect was gelopen, maar medailles zaten er net niet in, zo eerlijk moeten we zijn. Nu ben ik niet echt iemand die tevreden kan zijn met een 6e plaats maar hier en bij deze fantastische visserij hebben we best verdienstelijk gepresteerd al met al.

Nieuwe generatie wedstrijdvissers

Dit jaar zie je trouwens echt een nieuwe, jonge generatie vissers op komen die eigenlijk nog maar net hun juniorentijd voorbij zijn of soms zelfs nog niet. Nadat eerder al ‘onze’ Ramon Ansing de Individuele Europese titel voor zich opeiste was nu het hele Individuele podium piepjong. De Kroatische nieuwe wereldkampioen, Alan Perko, en de Franse nummers 2 en 3, respectievelijk Alexandre Gaudin en Maxime Duchenne zijn tezamen geen 70 jaar oud!!

Een prachtig kampioenschap dus al met al. Volgend jaar volgt er weer iets compleet anders, wanneer er gevist zal worden op de rivier de Mincio nabij Peschiera in Italië. Een meer technisch parkoers heb ik nog nooit gezien. Uitdagend maar ook bijzonder moeilijk en waarbij alvers maar ook bolognese- en matchvissen allemaal een rol zullen spelen.

Einduitslag

Geplaatst door FIPSed Fédération Internationale de la Pêche Sportive en Eau Douce op Zondag 8 september 2019

Prijsuitreiking WK Servië 2019

Top-3 landen

France World championThe prize giving

Geplaatst door FIPSed Fédération Internationale de la Pêche Sportive en Eau Douce op Zondag 8 september 2019

Top-3 individueel

66th Nations Coarse Angling world championshipNovi Sad 7 and 8 September 2019Individual prize giving cerimony

Geplaatst door FIPSed Fédération Internationale de la Pêche Sportive en Eau Douce op Zondag 8 september 2019