Door de corona toestanden lukte het pas eind augustus om in Frankrijk te geraken; alle geplande dingen vielen in het voorjaar spijtig genoeg in het water. Het water betrof een redelijk druk beviste put van 35 hectare. Ik ving er als jonge snaak één van Frankrijks meest gewilde vissen, maar er zwommen er nog een aantal die ik maar al te graag nog eens wilde omarmen. Al waren de toppers van vroeger spijtig genoeg bijna allemaal naar de eeuwige jachtvelden vertrokken.

Altijd weer een prachtig moment…

Tekst & foto’s: Kristof Eyckens

Als we ‘s nachts rond een uur of twee aankomen horen we onmiddellijk al wat vissen springen in de zone die we voor ogen hadden. Ik maan mijn maat aan om onze boten in orde te brengen en naar een stekje te varen van waar we een groot gedeelte van deze zone kunnen bevissen.

De hengels zijn thuis al opgetuigd en een uurtje later staan we al op onze stek. We zoeken kleine, open plekjes tussen het wier, die meestal niet groter zijn dan een deksel van een emmer. Het is wachten tot in de late namiddag voor de eerste vis zich meldt. Het is mijn verre hengel die zich het eerst laat horen, snel de boot in! Aangekomen op de plek zie ik dat de vis zich al door verschillende wierbedden heeft geboord. Na wat geklooi met de lijn heb ik rechtstreeks contact met de vis en duurt het niet lang voor deze in het net zit.

We voeren op en tussen de hengels ruim met Squid boilies.

Die avond volgen er nog twee vissen van ongeveer hetzelfde gewicht. We houden het water in de gaten en spelen in op de springende vissen die we spotten. We voeren nog wat en de volgende dag vangen we twee vissen, allebei van de nieuwe stekken. Een spiegel en een schub van respectievelijk 23 kg en 20,6 kg. De volgende dag gaan we gewoon vlakbij de auto zitten, van daar kunnen we perfect de hoek bevissen waar we de meeste activiteit hebben genomen. Een goede keuze zo blijkt. Zes aanbeten resulteert in vijf vissen op de kant.

=============================

MOOI IN DE ONDERLIP

De onderlijn die ik gebruik is er eentje die ik al jaren bijna altijd en overal inzet. Deze kan wel eens verschillen in lengte, kan ook eens soepel zijn, afhankelijk van de aard van de bodem. De laatste jaren gebruik ik meestal grotere haken, maatje 4. Zoals je op de foto ziet is het laatste stukje gestript en heb ik op de overgang van stijf naar soepel een balletje kneedlood hangen. Dit en het klein stukje krimpkous op de haak zal ervoor zorgen dat de haak sneller indraait.

=============================

STUWMEER

Nu is het niet de bedoeling om de hele trip op dit water te blijven. We bekijken een paar wateren wat meer naar de bergen, waar we eventueel in de toekomst nog willen terugkomen. Plan is om een nachtje te vissen op een voor ons bekend Alpenwater, maar door wegwerkzaamheden is deze onbereikbaar en besluiten we om terug te keren naar het eerste water. We vangen nog één vis en besluiten om het water waar we op de terugweg nog willen stoppen twee nachtjes in plaats van één te geven.

Zes aanbeten resulteert in vijf vissen op de kant.

Het betreft een stuwmeer 50 hectare, boten en nachtvissen zijn hier verboden. We nemen plaats naast de dam en positioneren ieder drie hengels op verschillende afstanden en voeren op en tussen de hengels ruim met Squid boilies van CBB. Al snel knalt de eerste hengel er van door, een spiegel van 19 kg is het haasje. Na zo’n snelle aanbeet denken we dat het wel eens los zou kunnen gaan, maar niet dus…

Tot zover een deel uit het artikel uit Karperwereld 140 die nu in de winkels ligt. Wanneer je een abonnement neemt zit je altijd eerste rang en lees je de artikelen voortaan als eerste: klik hier.