Grote brasem gaat vaak hand in hand met groot water. Gelukkig is Nederland rijk aan veel groot water met een goed visbestand waarbij je vele verschillende vissoorten kunt verwachten. Brasem is in al onze wateren rijkelijk aanwezig en international Stefan Hooyman kent dan ook een paar heerlijke plekjes waar je de echt grote jongens kunt verwachten.

Een elfvoets feeder…

 

Tekst & foto’s: Sjors Milder

 

Op een groot water kan het verdomd lastig zijn om de vis te vinden wanneer je ziet hoeveel water er om je heen ligt. De juiste locatie is dus essentieel; opvallend genoeg ligt er al veel vis heel dicht langs de oevers. Groot water wil in dit geval dus niet gelijk zeggen dat je ook ver moeten vissen. Nee, locatie is het allerbelangrijkste, want wat er niet zwemt kun je ook niet vangen, zo simpel is het.

Eerst zorgen dat er een mooi voertapijtje ligt.

 

Serieus voeren

Stefan gaat vandaag voor een serieuze aanpak. Hij weet immers dat brasems tussen de 3 en 5 kg geen uitzondering zijn hier. En wanneer deze grote jongens eenmaal beginnen te vreten, dan moet je er ook voor zorgen dat er genoeg te vreten valt. Je wilt immers niet dat een schooltje brasem binnen no-time de stek leegvreet en lekker doorzwemt. Mais, wormen, maden en casters ontbreken niet in het grondvoer, dat bestaat uit een brasemvoer waar veel vismeel en maismeel in verwerkt is. Hier zijn de grote vissen dol op.

 

Lijnzwemmers

Er ligt nu flink wat voer en aas op de stek en waarschijnlijk kan het eventjes duren voordat de vis de stek vindt en start met azen. Een groot formaat korf wordt gevuld en de haakmaat 10 wordt voorzien van twee grote stukken worm en twee dode maden. Bij de eerste inworp krijgt Stefan al gelijk verschillende lijnzwemmers. Dit is een teken dat hij in ieder geval in de buurt van de vissen zit. Stefan kan ook tegen een beschoeiing aan vissen en besluit hier een plekje te maken. Na bijna gek te zijn geworden van de lijnzwemmers meldt de eerste beet zich hier toch echt aan en direct wordt wel duidelijk waarom deze vissen het wachten waard zijn; ijzersterk, goudbruin en GROOT!

Tot zover een deel van het artikel over feedervissen op grote brasems dat je kunt lezen in de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. En je weet het, met een abonnement lees je voortaan elk nummer als eerste. Klik hier voor een aanbieding.