Zalm. Een biografie’ is een boek van de Noorse schrijver Lars Kvamme. Na een leven als bankier stort hij zich op de journalistiek en met name op het wel en wee van de zalm. Dit boek is het resultaat van de fascinatie voor de vis die over de jaren heen groeide en zelfs zorgelijke vormen aannam.

 

door Michel van Spankeren

 

Lars Kvamme ging op zoek naar de historie van de vis en stapte geholpen door talloze kenners en wetenschappers figuurlijk in de tijdmachine om te achterhalen waar de biologische oorsprong en mythische status van de zalm vandaan kwamen.

In de eerste hoofdstukken van dit boek maakt hij op simpele wijze duidelijk hoe geologie en genetica de zalm van vandaag hebben geschapen. Na het blootleggen van de oorsprong van de oerzalm en hoe deze de huidige vis heeft gevormd gaat hij in op de diepe connectie van het dier met de prehistorische mens. Kvamme’s zoektocht beschrijft hoe culturen dicht bij zijn thuisland en ver daarbuiten inherent verbonden waren met de levensloop van de zalm. Vanuit het stenen tijdperk en de belangrijke rol van de vis als voeding voor de jagers en verzamelaars loopt het boek soepel over naar de vroege Middeleeuwen waar Kvamme het belang van de vissoort voor de samenleving beschrijft aan de hand van de eerste viswetten en regels.

 

 

Als het boek dan aankomt op het tijdperk van de industriele revolutie verschuift de focus van puur en alleen voeding naar de zalm als voeding én tijdverdrijf. Kvamme duidt aan hoe de opkomst van de sportvisserij de zalm extra waardevol heeft gemaakt en hoe de sportvisserij tot op zekere hoogte het bestaansrecht van de wilde vis in onze huidige samenleving heeft gevormd. In de laatste hoofdstukken uit zijn boek houdt Kvamme ons de spiegel voor en gaat hij in op hoe de machtige exclusieve zalm plots alledaagse kost is geworden en hoe de laatste eeuw de Atlantische zalm voorgoed lijkt te hebben veranderd.

Lars Kvamme neemt je als reisgenoot bij de arm en sleept je mee op zijn wereldwijde zoektocht naar antwoorden en perspectief. Zijn fascinatie voor het dier heeft hij op romantische wijze vormgegeven in dit pakkende boek. Door de zeer soepele schrijfstijl en het eenvoudige taalgebruik vergeet je als lezer dat het unieke werk gebaseerd is op 140 bronnen, vele reizen en tallloze uren aan interviews met kenners en wetenschappers. Dit boek is meer dan een bundeling van kennis, het is een beleving om te lezen. Een ‘must have’ in de boekenkast.  Klik hier op de website van de uitgeverij om het eerste hoofdstuk te lezen!

‘Zalm. Een biografie’ door Lars Kvamme (februari 2021)

Uitgeverij Atlas Contact. ISBN 9789045042329

256 pagina’s – €22,99