Vanaf vandaag – 14 juli 2021 – kunnen abonnees op de Zeehengelsport hun brievenbus in de gaten houden omdat editie nummer 378 van de persen is gerold en in verzending is gegaan. Een zomernummer met tal van mooie artikelen, vangsten, wetenswaardigheden en interessante achtergronden…

Zilte autostekken…

 

Zeevissen vanuit de auto

Het is een soort nachtmerrie voor de zeevisser: wanneer je ouder wordt of slechter ter been, hoe kun je dan nog je geliefde hobby uitoefenen? De uitkomst is wanneer je stekken weet waar je ‘naast de auto’ kunt vissen, zodat je niet ver hoeft te lopen. Deze vraag komt regelmatig binnen bij de redactie. John Willems pakte de koe bij de hoorns en reed als een soort Consumentenman met twee zeevissers uit deze doelgroep een tiental ‘Zilte autostekken’ af.

Jens Bursell met een voorjaarsvis uit de Øresund.

 

Øresund toen en nu

De Øresund in Denemarken is een van de laatste wateren ‘dicht’ bij Nederland waar je nog grote kabeljauw kunt vangen. Maar ook hier gaat het niet meer vanzelf en hoor je te weten wanneer je er moet zijn om ze te vangen. De internationale topvisser Jens Bursell (DK) stapte op bij de charterboot en doet verslag. Jeroen Schoondergang blikt in het artikel nog eens terug naar de roemruchte jaren 80 op dit water tussen Zweden en Denemarken, waar toen de Europese kabeljauwrecords gevestigd werden.

Rex Hunt… 

 

Rex Hunt spreekt

Nadat we in de vorige Zeehengelsport het duo ‘Starlo en Bushy’ aan het woord lieten, komt in dit nummer Rex Hunt; de ‘bearded burbler’ himself aan het woord. De beroemde sportvisser en entertainer vertelt aan Jeroen Schoondergang over zijn aanloop als radioverslaggever naar zijn hoofdrol in de Rex Hunt Fishing Adventures, een tv-serie die in 158 landen sportvissers aan de buis gekluisterd hield. Over de term bread-and-butter fish: “Als ik nog maar één soort vis voor de pan zou mogen vangen, dan zou dat de King George whiting zijn!” Let op: je kunt ook een uniek handgemaakt kunstaasje winnen die Bushy voor de Zeehengelsport beschikbaar stelt.

Bootvisser Koen de Bièvre…

 

Masterclass

In de rubriek Masterclass ditmaal drie sportvissers aan het woord: allereerst Denemarken-ganger Albert Corporaal; hij reisde al 30 jaar af naar DK en bundelde alle verslagen in een e-Book. Tweede gast is Koen de Bièvre. Hij verhaalt over zijn leven als bootvisser, maar staat ook stil bij de laatste geprinte editie nummer 451 van het magazine van De Deltavissers. Na 41 jaar gaat het blad over in een digitale uitgave. Derde gast is Jens de Vrieze van de zeevisvereniging Gentse Zeeduivels – Het Loze Vissertje, een zeevisser pur sang met veel bekers en medailles in de prijzenkast.

Vader en dochter Dekkers met een buitgemaakte bot.

 

Zeevissen Start-up deel 4

Martijn Dekkers en fotograaf Bram Bokkers gaan in dit deel 4 verder in op de uitrusting van de startende zeevisser. Martijn richt hij zich bij deze doelgroep op de zaken die er toe doen en zet zijn ervaring in om de opstartende zeevisser te behoeden voor al te grote fouten of nutteloze aankopen bij het zeevissen. In deel 5 (slot) gaat Martijn nog in op alle prangende vragen die nog resten, dus heb je nog iets op je lever, of wil je nog iets weten, stuur een mailtje naar hem of de redactie.

 

De natte droom van heel veel zeevissers, deze zeer fraai ingerichte kist…

 

Viskisten: de indeling

Het blijft een dilemma voor velen: wat nemen we mee naar de waterkant? En iets nauwkeuriger omschreven: wat doen we in de viskist en hoe richten we die in? John Willems ging langs bij twee perfectionisten die het indelen van hun viskist tot kunst verheven hebben, maar daarnaast elke centimeter van de kist benut hebben en ook overdacht de volgorde van de indeling aan de lezers laten zien, duidelijk gemaakt aan de hand van veel foto’s. Een must-read!

Dit is natuurlijk nog niet alles wat je kunt lezen in deze editie, die ook de komende dagen in de winkels zal verschijnen. Want met onder meer de rubrieken Hank Ahoy, Panvisser, Game On en Noordzeekanjers heb je weer even wat lekker leesvoer en inspiratie om naar de kust te trekken met de hengels. Veel leesplezier! En je weet het: wil je niks missen van deze artikelen, zorg dan voor een abonnement, dan hoef je ook niet naar de winkel: klik hier voor een aanbieding.