Een vette plof op de deurmat met twee magazines. Die ene is de Libelle en die andere de nieuwe Zeehengelsport nummer 380! Een gevarieerd nummer om tijdens de donkere avonden lekker door te bladeren om inspiratie op te doen. Wat kun je verwachten in dit nummer?

Garnalenvreters

De hornet of garnaal, hoe je hem ook noemt, het bleek een veelbesproken aasje dit jaar. Dat lijkt vreemd, want garnalen zijn het stapelvoedsel van veel zeevissoorten, maar dat wil nog niet zeggen dat je er makkelijk aan kunt komen om je ze vers aan de vis voor te houden. In zowel de Hank Ahoy rubriek van Hank Perrée als in een artikel van Kees Gillissen wordt dieper ingegaan op dit aasje dat het zo verrassend goed doet op…gevlekte gladde haai!

Rode spetters

Twee artikelen in de Zeehengelsport hebben de schol als onderwerp. Een prachtige vissoort die we helaas niet al te vaak meer in handen krijgen, tenzij je bij de visboer langsgaat. Maar er gloort misschien wel hoop op een soort revival. Daan Wintein vertelt zijn ervaringen over de schol en legt zijn oor te luister bij de Vlaamse wetenschappers die schollen vangen en merken. Heeft de soort baat bij de windparken als schuilplaats of overwinteringsplek?

 Jagen op schol

Jeff Waleboer is een zeevisser die bijna elk vrije uurtje aan het zoute water te vinden is. In het najaar bestookte hij, vergezeld van zijn kinderen, de tong in de Waterweg, maar belandde uiteindelijk met zijn vismaat wat dichter bij huis bij de Westerschelde. En wat bleek? Er kwam geregeld een schol aan de haak. En ze bleven maar komen. Met wat aanpassingen aan de onderlijnen kon hij uiteindelijk gericht op schol. Toeval? Of gaat het de schollen weer langzaam voor de wind?

De zeevisstekken top 10

Iedere zeevisser heeft zijn eigen voorkeuren qua stekken. Dat kan een dijk zijn, een palenrij, pier, strand, mui of monding van de rivier. Allemaal stekken die hotspots kunnen vormen. Martijn Dekkers loopt er 10 voor je na en benoemt de karakteristieken en zijn ervaringen ermee.

De vader & zoon battle

De datum stond vast, de plaats van handeling ook, en de twee gezinsleden Paul Verbruggen (vader) en Timon (zoon) hadden zich voorbereid op de strijd wie de grootste gevlekte gladde haai zou vangen vanaf de charterboot Waypoint. Hoe dit zo kwam? Vorig seizoen hadden beiden haaitjes gevangen maar de strijd om de grootste bleef onbeslist omdat elk eindigde met een exemplaar van 116 cm. Zeehengelsport en sponsor Arca maakten er een heuse battle van die de geschiedenis zal ingaan als ‘de Slag bij Zoutelande’…

En dat is nog niet alles natuurlijk. In de Masterclass bijvoorbeeld twee boeiende bijdragen over de Zweedse sportvisser en filmer Martin Falklind en de Engelse vissenschilder David Miller. De likkebaardend lekkere rubriek Panvisser gaat dit keer over een feestgerecht met kabeljauw.

www.davidmillerart.co.uk

Deze en meer interessante rubrieken en artikelen kun je lezen in de Zeehengelsport 380.  Vraag ernaar in de winkel of zorg dat je voortaan een abonnement hebt om alles als eerste te kunnen lezen: klik hier.