Een metersnoek en een halvemeterbaars zijn in ons land magische vissen om te vangen. En hoewel het in het buitenland vaker om de gewichten gaat dan om de lengtes van  de vissen, kent Australië ook  zo’n ‘metervis’, namelijk de flathead. De vissende Aussies dromen van zo’n vis…

Patrick Linehan met zijn bijzondere vangst (foto Fishing World)

 

Roofzuchtig

Er zijn meerdere soorten flatheads (Platycephalus). Enkele daarvan kunnen aardige afmetingen bereiken. De lichtbruine camouflagekleuren, de platte driehoekige kop en het afgeplatte lichaam met 6 tot 9 stekels spreken tot de verbeelding en leveren de flathead koosnaampjes op als ‘lizard’ en ‘croc’. Omdat het menu van deze roofzuchtige vis uit kleine vis en kreeftachtigen bestaat, is de flathead ook met kunstaas goed te vangen, zo weten ook de kijkers van de vroegere Rex Hunt Fishing Adventures tv series.

 

Easy Shiner

Onlangs werd de magische metersgrens overschreden met een vangst van liefst 105 cm. De gelukkige vanger was Patrick Linehan, een hengelsportjournalist van magazine Fishing World die nota bene op pad was voor een reportage over het vangen van flatheads op laag water. Linehan had in het kniediepe water van de Camden Haven River op 30 meter afstand een vis zien stijgen en wierp zijn Keitech Easy Shiner richting die plek. De vis aarzelde niet toen de onverzwaarde 20 cm lange shad dichterbij kwam en sloeg meteen toe.

Klik hier voor meer details over deze vangst.