Een exemplaar van Oxynotus Centrina, beter bekend als de Angular Roughshark, is onlangs aangespoeld in de haven van Portoferraio (Livorno) op het eiland Elba in de Middellandse Zee. De levenloze haai was iets meer dan een meter lang.

Een zeldzame verschijning boven water… (foto’s Isola d’Elba App)

Knorrend geluid

De Angular Roughshark – in het Nederlands aangeduid als Strijkijzerruwhaai of Grootvinruwhaai – wordt niet vaak gezien en zelfs niet vaak gevangen, omdat hij op dieptes leeft tussen 100 en 700 meter in (voornamelijk) de Middellandse Zee. De Italiaanse naam ‘Pesce Porco’ (letterlijk ‘varkensvis’ – maar niet te verwarren met de varkensvis Orthopristis chrysoptera) is afgeleid van het knorrend en grommend geluid dat hij maakt wanneer hij wordt gevangen. Ook het uiterlijk van deze haaisoort is vrij ongewoon.

Zeldzaamheid

Slechts zelden wordt deze haai tegenwoordig buiten de Middellandse Zee opgemerkt – een enkele keer in de Adriatische Zee. Ook aan de westkust van Afrika en noordelijk tot aan de Britse eilanden en Noorwegen werden in het verleden exemplaren ontdekt. In de periode tot 1997 werd hij rond de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan vaker gevangen bij het longline vissen op haaien, maar daarna niet meer, en ook elders werd hij daarna een zeldzaamheid.

Klik hieronder om een filmpje te zien van de ‘varkenshaai’.