Snoek op zoutwater, is dat zeevissen? Zweedse, Finse en Deense vissers zal het worst zijn. Zij zijn eraan gewend dat je op sommige stekken de keuze hebt om snoek en baars, of zeeforel en kabeljauw te vangen. Vooral langs de Zweedse kust is de snoekvisserij op de Oostzee en de Botnische Golf geen curiositeit. De scherenkust langs het oosten van het land herbergt een snoekvisserij van wereldklasse…

 Dicht tegen de kant ligt snoek tussen en onder de planten

Mits goed gepland, kun je aan de scherenkust ook nog eens op een ‘zoetwatermanier’ aan de slag. Jeroen Schoondergang en zijn vismaten pakten hun hightech luchtbedden in en belanden in de provincie Blekinge. De eerste visdag lijkt het nog wat onwerkelijk: “Ik dobber in een baai met om mij heen rietkragen. Kijk ik onder me in het glasheldere water, dan zie ik blaasjeswier en planten die je ook onder de pier van Scheveningen ziet. Ik bevind me in een voor vissers bizarre omgeving. Peddel ik mijn pontoonboot een dikke kilometer naar het oosten, dan zit ik op volle zee. Maar hier lijkt het wel een beetje op de Vinkeveense Plassen: lieflijke rietkragen, hier en daar een steiger met wat bootjes en zelfs een golfbaan langs het water.”

Pontoon

Die pontoon is mijn dagverblijf gedurende de hele week. Ik heb het kostbare vaartuigje aangeschaft als verzekering voor geannuleerde verre trips, door de door Covid-19 aangescherpte reisregels en duurder wordende vliegtickets. Dit vaartuig ligt in mijn achterbak als ik naar allerlei bestemmingen in Europa tuf op visreis. De stek die we bevissen hebben we op een simpele manier opgezocht. Doodgewoon de satellietkaart van Google Maps erbij pakken en kijken wat deze kust aan mooie afgeschermde baaien te bieden heeft. Onze kennis van Zweden helpt daar wel bij. Onze gevonden baai ligt net buiten het stadje Karlskrona.

Een vakantiehuisje tussen twee baaien in. De pontoons zijn klaar voor gebruik.

Geen wind

Terwijl we ons voorbereiden op onze eerste sessie verdwijnt het laatste beetje wind. De plas voor ons is glad als een spiegel. Voor een beginnende pontoonpeddelaar als ik ben, zou ik hier blij mee moeten zijn. Rob, die aardig wat ervaring heeft zoute snoeken rond het Deense Stege, weet het zo net nog niet. “Als je daar spiegelgladde omstandigheden had was het snel met de visserij gedaan”, zegt hij.

Na een verkennend tochtje rond de baai, moeten we hem gelijk geven. De eerste uren proberen we tevergeefs een paar aanbeten los te peuteren met onze vliegenhengels en spinhengels. Pas als de zon de horizon bijna raakt, pakken we een paar snoekjes. Wel lekker spectaculair op oppervlakteaas en streamers. Maar het is niet waarvoor we naar Zweden zijn gekomen.

Als je toch in de buurt bent neem je natuurlijk even een kijkje bij de oude ABU fabriek…

Naar de zoute snoek is al veel onderzoek gedaan. Gaat het om een ondersoort die na duizenden jaren is geëvolueerd tot een aparte soort? Volgens een recent gehouden onderzoek, bestaat de zoute populatie uit pure zoutwatersnoeken en vissen die op zoet water paaien en dan weer terugkeren naar zee. Het gedrag verschilt, maar het gaat in allebei de gevallen om Esox lucius.

Tot zover een deel uit het artikel dat zal rond 18 januari zal verschijnen in Zeehengelsport nummer 381 en na die datum ook in de winkels zal liggen. Wil je niet op zoek gaan naar een exemplaar, dan zorg je voor een abonnement zodat je de artikelen als eerste kunt lezen: klik hier.