# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Zalm
Salmo salar Zalm record
JP Nieuwenhuizen vangt record zalm van 83 cm! 83 cm kg 15 augustus 2023

Op 15 augustus wist Jan-Pieter Nieuwenhuizen, beter bekend als JP, een Atlantische zalm (Salmo salar) van maar liefst 83 cm te vangen, tijdens een roofblei-sessie op de rivier. Een verbetering van het Nederlandse record met 6 cm, wat op naam stond van Rob Krijns met een zalm van 77 cm gevangen in 2017.

JP Nieuwenhuizen is geen onbekende van BEET, zijn foto’s met grote roofbleien waren al meermaals te bewonderen in het magazine. Zou hij nu eindelijk die felbegeerde 90 cm+ roofblei aan de haak hebben geslagen? Tot zijn verbazing was het een heuse zalm! Hier het vangstrelaas van JP:

“Op die dinsdagavond besloot ik samen met een van mijn zoons achter de roofblei aan te gaan op de rivier en diverse stekken af te struinen. Toen we naar een van de stekken liepen zagen we plots grote wolken speldaas kort in de kant in paniek raken en een enorme kolk aan het oppervlak. Hier was roofblei aan het jagen, dus snel een goede positie innemen en kijken of we een van deze torpedo’s konden vangen. Na een aantal worpen en geen enkele reactie viel de jacht plots stil, tot onze verbazing wisten we er niet een te verleiden. Na heel even gezeten te hebben om te kijken of de feeding frenzy door zou gaan, besloot ik toch nog een worp te doen voordat ik verder ging lopen. En deze worp bleek het gouden lot te zijn!

Ik zag achter mijn subsurface aasje een rug door het water klieven en een werkelijk ongekend harde aanbeet volgde. Ik heb in mijn jaren de nodige serieus grote roofbleien gevangen, maar dit had ik nog niet eerder gevoeld. Genadeloze runs en enorme kopbonken, de vis vocht hard en diep en ik wist bijna wel zeker dat het om een ongekend formaat roofblei ging… de vis waar ik al jaren naar zocht!. Uiteindelijk liet de vis zichzelf voor het eerst zien in de kant en dat moment van euforie is moeilijk te beschrijven. Een enorme Atlantische zalm (of was het een zeeforel?) flankte even aan het oppervlak en we waren beide met stomheid geslagen. Toen kwamen de zenuwen pas echt om de hoek kijken, ik moest deze Mohikaan koste wat kost landen!

Na nog een aantal laatste, korte runs van de geweldenaar wist mijn zoon de vis te scheppen, de adrenaline gierde door mijn lichaam en het eerste wat ik deed was mijn zoon omhelzen en springen, haha! Een serieus grote, zo te zien afgepaaide zalm lag in al haar pracht en praal te shinen op de mat, wat een ongelooflijk machtige vis, bizar!”

“Mijn tweede Atlantische zalm die ik heb weten te vangen op stromend water. Ongeveer vijf jaar geleden heb ik ook al een zalm van 74 cm mogen vangen samen met mijn andere zoon, maar de zalm die we nu voor ons hadden liggen was duidelijk groter en aanzienlijk indrukwekkender. Het meetlint gaf 83 cm aan! Na snel een aantal foto’s geschoten te hebben, hebben we haar zo snel mogelijk teruggezet om het laatste stukje van haar reis af te kunnen maken. Hier is weer een herinnering voor het leven gemaakt…”

JP

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Zalm
Salmo salar Zalm record
JP Nieuwenhuizen vangt record zalm van 83 cm! 83 cm kg 15 augustus 2023