TON RUYS – Onlangs nam ik deel aan de Shimano winter master wedstrijd op de vijver van het Shimano Experience Center in Valkenburg. Na een goed nachtrust en een stevig ontbijt in een plaatselijk hotel was ik binnen een paar minuten ter plaatse. Het betrof die wedstrijd alleen de vaste stok techniek en het lot bracht me stek 2 van de vijver.

De weersverwachtingen waren ronduit miserabel met enorm veel regen en sterke wind. Nou niet bepaald een vastestokweertje zullen we maar zeggen. Uit het netwerk had ik al begrepen dat er behoorlijk wat getraind was door voornamelijk de Duitse deelnemers en dat de meeste vis op de lange afstand tot wel 13 meter gevangen moest worden. De vijver is goed bezet met voornamelijk F1 karper wat in de winter dan ook vaak de targetvis is.

F1 karper belagen in de winter is een uiterst delicate visserij min of meer vergelijkbaar met het secuur witvissen. Dat wil zeggen een mooie stille, en natuurlijke aasaanbieding met lichte lijnen, dobbers en haken. Favoriete aas in de winter zijn toch altijd wel de maden en 4 mm expanders. Om dat allemaal op de juiste manier aan te bieden met deze weersomstandigheden bleek na een paar uurtjes eigenlijk niet te doen. Iedereen worstelde met de situatie maar gezien de training resultaten moest en zou die vis immers lang gevangen moeten worden.

Nou, ik gaf het zelf al eerder op, mijn armen verzuurden letterlijk van het tegenhouden van de vaste stok en van een fatsoenlijke aasaanbieding was al helemaal geen sprake. Ondanks dat de vis in de winter meestal op de diepere gedeeltes van een commercial vijver verblijft ging ik toch maar door de omstandigheden gedwongen met de rug in de wind strak tegen het kantje van de vijver vissen. Hier stond ongeveer 70 cm water, ik cupte voorzichtig wat ‘sloppy’ (extra nat) grondvoer met wat maden op de stek en prikte op de haak 3 dode maden.

Zonder al teveel verwachtingen bleef ik vervolgens gefocust op mijn dobber die tot mijn verrassing al vrij snel teken van leven gaf. Mijn eerste F1 was een feit en de kop was eraf na 2 uur vissen. Gelijk besloot ik om ook de stek links van me aan te voeren zodat ik steeds kon wisselen van stek indien het begon te lopen. Na enige mooie vissen gevangen te hebben werden de andere deelnemers aardig onrustig en ik zag uit mijn ooghoeken al hier en daar wat tuigen inkorten en hengels die ook richting de kantstekken gingen.

Inmiddels was er al driekwart van de wedstrijd verstrekken en de door mij opgebouwde voorsprong gaf ik niet meer af. Uiteindelijk werd ik 3e en wist me te plaatsen voor de finale van de Shimano Winter Masters op 24 april. Happy days en weer wat geleerd zullen we maar zeggen.

Inmiddels heb ik al een aantal malen op het Shimano Experience Center gevist en het is echt de moeite waard om daar eens een bezoekje te brengen. De visserij is super. De begeleiding van de vijvermanager Ton Toan is uiterst vriendelijk en professioneel. In de zomermaanden is 100 kg plus geen enkel probleem en vang je jezelf shallow met de jigger of fixed, helemaal klem met de vaste stok. In de margin vind je de dikkere vissen.

Vis je met de method of een loodje dan is strak tegen het eiland the place to be. Grondvoer op de method met maden of harde pellet als aas, en het kan niet missen. Zelfs de pellet waggler kan op zomerse dagen voor mooie verrassingen zorgen. De vijver heeft 26 prachtige steigers is min of meer ovaal vormig met een eiland in het midden. Gemiddelde afstand tot het eiland is 23 meter.

Die diepten variëren afhankelijk van de waterstand tussen 50 cm in de kant tot 2,30 m op de diepste stukken midden vijver. Heb je geen geschikt materiaal voor deze visserij? Dan niet getreurd: je kunt alle materialen huren en proberen op locatie. Arrangementen en vijverhuur voor evenementen en wedstrijden behoren ook tot de mogelijkheden. Wil je meer weten over de visserij op het Experience Center dan kun je me altijd even mailen op tonruijs@gmail.com of mail naar de vijvermanager ton.thoen@shimano-eu.com

Mocht je meer info willen dan kijk op de site Home | Shimano EC (shimano-ec.com)

 

Ton Ruijs Prostaffer Shimano Aero