Voor de Engelse witvisser Andy Power is het summum van vissen deelnemen aan UK’s grootste, bekendste wedstrijden op visvijvers. Andy vertrouwt op zijn eigen vaste strijdplan; een plan van aanpak dat hij op elke vijver/commercial hanteert en hij graag met ons wil delen…

De vaste stok bij de aanvang…

 

Tekst & foto’s: Andy Power 

Vijf uur is een lange tijd bij een wedstrijd en vaak maken vissers de fout om meteen de montage op het ‘beste’ gedeelte van hun stek te droppen. Zo kun je echter wel meteen je kansen verknallen. Vissen staan aan het begin van de wedstrijd vaak op scherp, dus neem ik in het begin liever de tijd en als de korte hengel me dan een paar vissen oplevert is dat nog beter.

Voor deze tactiek gebruik ik een strakke, lichte hengel met een harde pellet gepresenteerd in een bait bandje. Deze lijn gebruik ik 20 minuten tot een uur; kort beginnen is volgens mij een goed startplan in elke wedstrijd.

Overschakelen naar de pellet waggler…

 

Pinging

De middelste uren van de wedstrijd zijn meestal het moeilijkst van de wedstrijd. Vissen op volle lengte – in de UK vaak 13 tot 16 meter – in combinatie met de zogenaamde ‘pinging’ aanpak is een van mijn favoriete commerciële tactieken. Bij deze techniek schieten we regelmatig twee of drie pellets precies op de dobber. De continue stroom van kleine hoeveelheid aas werkt als een ongelooflijke attractor.

Mugging of pinging?

 

Mugging

‘Mugging’ is één van de technieken waar ik in de UK om bekend sta: het zogenaamde ‘mugging’. Oftewel het gericht aanwerpen van cruisende karpers. Als het water opwarmt door zon, dan willen de karpers vaak niet azen, maar cruisen ze aan de oppervlakte.  Hiervoor heb ik twee verschillende aanpakken ontwikkeld. De eerste is op volle lengte met de vaste hengel. Voor de tweede vismanier hanteer ik een werphengel met een waggler set-up.

Tot zover een deel uit het artikel dat zal verschijnen in de BEET juni-editie die op 8 juni a.s. uitkomt. Hou het in de gaten of zorg dat je een abonnement hebt zodat je dit nummer als eerste kunt lezen: klik hier voor info.