Hij ziet er niet uit als een lieverdje, de zeewolf. Met zijn gespierde pitbull-kaken en vervaarlijke tanden kraakt hij schelp- en schaaldieren, maar doet verder weinig kwaad. Integendeel; hij is nieuwsgierig en aardig, zeker voor duikers die hem tegenkomen. Een zeewolf kiest een partner voor het leven en ook dat maakt hem tot een unieke indrukwekkende zeevis…

De zeewolf is gewild om zijn culinaire waarde. Veel zeevissers die in Noorwegen vissen komen hier mooie exemplaren tegen, die overigens ook vaak teruggezet worden (foto Cordes Travel).

Fors gebit

De zeewolf (Anarrhichthys ocellatus) dankt zijn Nederlandse naam aan het forse gebit, maar de Engelse naam Wolf Eel refereert ook aan zijn slangachtige lichaam. Het grijsbruine lichaam met vlekken verschilt per individu, zodat ze individueel herkenbaar zijn. Vrouwtjes zijn iets donkere dan mannetjes. De jongere exemplaren zijn helderder van kleur, soms oranje met paarse tinten.

Een zeewolf uit Noorwegen, hier gefotografeerd door Arnout Terlouw, siert de cover van de Zeehengelsport die omstreeks 23 september 2021 uitkomt.

 

Koppel voor het leven

Zoals gezegd vormen vrouwtjes en mannetjes meestal een koppel voor het leven. Wanneer het vrouwtje haar 10.000 eieren legt en het mannetje die bevrucht heeft, beschermen beide vissen de eieren door er met hun lichaam omheen te krullen. Als een van de twee uit eten gaat, blijft de ander altijd bij de eieren. Dit kan lang duren, want ze komen pas na 13 tot 16 weken uit – toch een maand of 3 tot 4!

Meer weten over de zeewolf? Klik dan hier (of op de afbeelding hieronder) voor een mooi artikel met fraaie foto’s op World Newsroom.