Karpervissen is een dure hobby, al helemaal als je voor iedere sessie ook nog eens gaat voorvoeren. Natuurlijk, voorvoeren kan enorm effectief zijn en dus kiezen veel mensen ervoor om het wel te doen. Voor wie het allemaal wat goedkoper mag, maar wel van de voordelen van het voer wil genieten, hier een aantal bruikbare tips van Bernd Brink!

 

Tekst & foto’s Bernd Brink

 

 (Dit artikel verscheen eerder in de Beet Magazine van juli 2018.)

 

Budget

Voer en het gebruik er van bepaalt voor een groot gedeelte hoe succesvol je vissessie zal zijn. Met name voorvoeren kan enorm succesvol zijn als je dat goed doet. En voeren betekent dus niet lukraak ergens voer in het water smijten. Er zijn enorm veel verschillende tactieken te bedenken. Klein en compact rondom het haakaas, of juist heel verspreid. Soms wordt er zelfs voor gekozen om een compleet water aan te voeren gedurende enkele weken of maanden. En voor iedere tactiek valt wat te zeggen!

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die bepalen waarom bepaalde methoden wel of niet succesvol zijn. Natuurlijk, ook de voerhoeveelheid is van onderscheidend belang voor het succes. En ja, in veel situaties mag het best wat meer zijn. De regelgeving of je budget zijn daarin beperkende factoren. Er zijn echter ook tactieken aan te wijzen die met minder voer, toch veel vis op de kant brengen en daar wil ik me op focussen!

Er zijn veel (voer)wegen die naar Rome leiden…

 

Gewenning

Bij het voorvoeren zijn er twee voordelen te behalen, namelijk stek- en aas gewenning. Als eerst gewenning aan de stek. Als vissen op een bepaalde stek regelmatig voer tegenkomen, dan zullen ze deze vaker gaan bezoeken. Ten tweede is er aasgewenning. Tijgernoten en boilies zijn geen natuurlijk voedsel, karpers komen ze niet tegen in de natuur. Dus kan het geen kwaad om de vis eraan te laten wennen. Vaak wordt ‘nieuw’ aas eerst met wat wantrouwen geïnspecteerd. Karpers zijn nieuwsgierig, dus ze komen echt wel kijken, maar helemaal vertrouwen doen ze het vaak nog niet. Des te vaker en langer zo’n vis dit aas tegenkomt en kan eten zonder nadelige gevolgen (lees een haak in zijn smoelwerk) hoe beter dat is voor zijn vertrouwen!

Het makkelijkste is een kleine, compacte voerplek. Zo vindt een vis direct een grotere hoeveelheid voer en kan hij naar hartenlust vreten. Met iedere hap verdwijnt een beetje van zijn schroom. In de praktijk kiest men er vaak voor om drie dagen voor te voeren en dan in het weekend te gaan vissen. Erg simpel eigenlijk! Hoe meer karpers er op je voerstek komen, des te minder voer ze per vis hebben natuurlijk. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om iets meer te gaan voeren. Wat een karper van twintig pond kan vreten wordt nogal eens onderschat, laat staan meerdere twintig ponders! Dan is twee kilo boilies plots niets meer dan een luchtige snack. En wie weet komen er verschillende groepen vissen langs. Dat de boilies op dag 1 door een andere groep vissen wordt opgevreten dan op dag 2. Dan is er van gewenning geen sprake natuurlijk!  Een oplossing zou kunnen zijn nóg meer voeren, maar ja… Wie wordt er gelukkig van wekelijks 20 kilo balletjes het water in meppen? Laat staan de kosten dat zoiets met zich meebrengt… Dat kan anders!

 

Meer voor minder

De bekendste manier om meer uit minder geld te halen is door boilies te combineren met particles. Maïs kost geen fluit; een zak van vijftig kilo kost ongeveer € 25. Als je boilies gebruikt van € 5 per kilo, dan kun je voor de prijs van een kilo boilies dus tien kilo mais voeren! Kijk, dat voert al stukken prettiger (in de portemonnee)!

Maar zelfs als je dan met het goedkope mais aan de slag gaat zijn er nog mogelijkheden om te beknibbelen. Ongekookte mais scoort namelijk net zo goed als gekookt. Vergeet de verhalen van opgeblazen karpers of andere horrorstory’s naar aanleiding van niet goed voorbereide maiskorrels. Daarvoor is het verblijf van deze particles in de karpermaag veel te kort! 24 uur weken is echt voldoende!
De laatste jaren zijn pellets ook meer in zwang gekomen en dat niet zonder reden. In vergelijking met boilies zijn ze iets goedkoper. Met name de vismeelpellets, zoals heilbotpellets, zijn enorm attractief voor vissen. Veel attractiever dan de op plantaardige materialen gebaseerde veepellets. Ook Frolic kan goed werken! In principe zou je Frolic ook onder de pellets kunnen scharen.

Kleven er dan geen nadelen aan het gebruik van dergelijke geperste brokjes en particles? Jawel, ze zijn niet bijster selectief. Dus kun je maar beter rekening houden met bijvangsten. Omdat pellets langzaam oplossen krijgen ze veel aandacht van witvis. Op dat vlak scoort harde mais stukken beter. Maar ook die kan op aandacht van grote voorn en brasem rekenen. Als je iets zekerder wilt zijn, dan kun je beter voor tijgernoten kiezen. Niet zo goedkoop als mais, maar stukken selectiever. Op water met een groot witvisbestand kan het maar zo zijn dat er van drie kilo tijgernoten meer te eten overblijft voor karpers dan van tien kilo mais!

 

Tijd is kostbaar

In het beste geval voer je een stek langdurig aan, op die manier bereik je het grootste aantal vissen en schep je het meeste vertrouwen. Een nadeel van kleine, compacte voerplekken is dat je niet weet hoe lang ze blijven liggen en door hoeveel vissen ervan gegeten wordt. Het kan dus zijn dat je na een aantal voerbeurten slechts 1 of 2 vissen hebt bereikt. Om dat te voorkomen voer ik vaak verspreid. De kans dat een vis in een keer alles weg eet is veel kleiner en op die manier kun je dus met dezelfde hoeveelheid voer meer vissen aanspreken. Per vis zal de hoeveelheid voer lager zijn, maar dat maken we goed door regelmatig te voeren. Als de vissen regelmatig een hapje kunnen eten zullen ze al snel vertrouwen krijgen!
Nog een voordeel van verspreid voeren is dat je daarmee de vissen ook verspreid. Op een compacte plaats concentreer je de aanwezige vis rondom het haakaas. Als je een vis haakt ontstaat er paniek onder water. Die panieksignalen worden door de aanwezige vissen op de stek opgepikt. En dat kan zomaar resulteren in een vreetstop. Dan is het dus beter om de vis over een groter oppervlak te verspreiden. Als er dan een vis wordt gehaakt is de kans groter dat andere vissen er niets van meekrijgen, en dus nog prima vangbaar zijn.

 

Boilies tellen

Toen in de tachtiger jaren de boilie geïntroduceerd werd en mensen ermee gingen voorvoeren telde men vaak boilies. Zo ook ik. Als ik voorvoerde dan deed ik dat steevast met honderd knikkers. Een voor een telde ik ze uit en smeet ze daarna op de beoogde stek in het water. Tegenwoordig praat men alleen nog over kilo’s, alsof het aantal stuks er niet toe doet. Fout, als je het mij vraagt! Meestal vis ik met boilies van 15 tot 20 mm groot. Een kilo 20 mm boilies bestaat grofweg uit 200 boilies. Een kilo 15 mm boilies bestaat wel uit 500 en als je uit één kg 10 mm boilies haal je circa 1600 boilies! Met die kleinere 15 mm boilies kan ik dus twee-en-half keer meer items aanbieden. Meer voeren voor hetzelfde geld? Kijk dan zeker eens kritisch naar de diameter van je boilies. Over het algemeen is de meerprijs van een kleinere diameter boilie nihil en dus best de moeite waard!

 

Voerboilies

Op sommige wateren kom je met alle bovenstaande tips niet weg. Grote rivieren en meren zijn daar in de regel een goed voorbeeld van. Het zijn wateren met vaak grote bestanden witvis en enorme karpers. Daar mag kortom best een beetje voer te water. Het wordt helemaal leuk als er dan ook nog kreeften en/of wolhandkrabben zitten. Particles zijn niet selectief genoeg, pellets worden in mum van tijd weggevreten en dure boilies krijgen ook teveel aandacht van ongenode gasten.

Voor dergelijke situaties is tien kilo voer echt niet veel. Maar zeg nu zelf, tien kilo boilies kosten een klein vermogen. Om dat nu elke keer als je gaat vissen te besteden is misschien wat overdreven. Daar zijn zogenaamde voerboilies voor bedacht! Voerboilies zijn in principe gewoon prima boilies. Ze zijn simpel van samenstelling. Wat gries-, mais en soyameel, misschien nog een snufje vismeel en robin red en klaar! Een simpel, niet al te attractief balletje dat iets meer met rust gelaten wordt door witvis en kreeften. Maar reken maar van yes dat karpers ze gewoon opeten!