Al tientallen jaren weten vissers van over de grens Nederland als visbestemming te vinden. Logisch, want wat zijn we hier verwend met een uniek roofvisbestand en variatie aan wateren! Jasmin Spingel woont net over de grens in Duitsland. Sinds een jaar of vier is ze helemaal verkocht aan het kantvissen op Nederlandse snoekbaars en snoek. We gingen een dag met haar op pad.

Tekst & foto’s redactie 

Dit artikel verscheen eerder in de Beet van september 2020.

Buitenlanders die bij ons komen vissen is niks nieuws onder de zon. Wellicht waren het in eerste instantie met name Belgen die de Hollandse polders onveilig maakten. Toen de visstand op onze rivieren en grote plassen verbeterde, zagen we daar steeds meer boottrailers met buitenlandse kentekenplaten staan. De laatste jaren zien we ook steeds meer Duitsers, niet zo gek als je bedenkt dat daar het roofvissen momenteel de populairste tak van hengelsport is. Tel daarbij op de promotie die Sportvisserij Nederland heeft gemaakt voor Nederland als visbestemming bij uitstek, en het is meer dan logisch dat men hier maar wat graag komt vissen.

Hollandse luchten…

GEBOREN VISSER

Er bestaat misschien nog steeds wel een beetje het stereotiepe beeld van een vissende Duitser: met een veel te lompe, oude hengel en lijn waarmee je tonijn kunt vangen al zittend op een klapstoel uit de jaren ‘70. Natuurlijk totale onzin en achterhaald. Het zijn andere tijden. We gaan vandaag op pad met de Duitse Jasmin Spingel. Als consultant van Seanger staat ze flink in de schijnwerpers. Het gevaar bestaat natuurlijk dat de nadruk komt te liggen op het feit dat ze een jonge, vissende vrouw is. Alhoewel er wel meer vissende vrouwen zijn, waarvan sommigen door hun vriend aan het vissen zijn geraakt, ligt het bij Jasmin anders. Al vanaf 5-jarige leeftijd ging zij met haar vader mee naar de waterkant. En ze was er niet meer weg te slaan. Kortom, het vissen zit haar echt in het bloed.

Jasmin vertelt dat ze de traditionele weg heeft bewandeld, dus begonnen met de vaste hengel en ook andere type visserijen beoefend, om nu met name het vizier op roofvis te hebben. “Tegenwoordig zie je dat veel jonge vissers direct met het roofvissen beginnen. Toch zie ik het als een voordeel om met het witvissen te beginnen. Als roofvisser pluk je daar later de vruchten van. Als je namelijk weet wanneer de witvis zich waar schuilhoudt en hoe ze zich gedragen, dan ben je al een grote stap verder met het kunstaasvissen. Je kunt het gedrag van roofvis beter voorspellen en dat zal zich uitbetalen in betere vangsten.”

 Snel succes: gids Alex trapt na een paar minuten al af met de eerste snoek. 

FLITSENDE START

Het plan is om vandaag samen met ‘visgids’ Alex Boom enkele stekken langs Nederlands grootste watersysteem in het westen des lands aan te doen. We kunnen op de rivier zelf vissen, maar ook in zijtakken, kanalen, havens, in de stad of juist in niemandsland; er is keuze genoeg.

============================================

Jasmin’s set-up:

Hengel: Moby Softbait – Iron Claw Genuine 245 L tot 25 gram

Molen: Doiyo Yujin S 2000

Kunstaas van de dag: 12,5 cm V-Tail 2.0, 12 cm Eazy Add Shad (beide van Moby Softbaits) en de 11 cm Iron Claw GoBody.

============================================

Gemaakt van drijvend materiaal, check ook dat unieke staartje.

De eerste stek betreft een drijvende aanlegsteiger voor onder meer watertaxi’s, die buiten de hoofdstroom ligt. Nadat Jasmin wat info heeft ingewonnen over de waterdiepte, ongeveer 5 meter, besluit ze aan de slag te gaan met een 12,5 cm Moby Softbait V-Tail 2.0 op een 10 grams loodkopje. Omdat dit gebied vanaf de kant onbekend is voor Jasmin heeft ze van alles meegenomen qua materiaal. Als hengel maakt ze een Iron Claw Genuine 245 cm klaar, waar ze overigens ook de rest van de dag mee zal vissen. De perfecte softbaithengel voor het vissen met kunstaas tot 25 gram; een gevoelige top, een licht eigen gewicht (135 gram) en een behoorlijk progressieve buiging. “Zodat je ook aan kleinere vissen een mooie dril beleeft”.

Al na twee worpen is het Alex die de eerste vis van de dag mag noteren: een fraaie snoek van zo’n 70 centimeter. Niet veel later klinkt er van Jasmin een verlossende “yes, dit is een snoekbaars!”, waar ze even later mee op de foto gaat en released in het water. “Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een snoekbaars mee naar huis genomen. Ik ben een echte catch & release visser”. Na deze 60’er snoekbaars staat ze drie minuten later weer met een kromme hengel, alweer een snoekbaars; nog steeds een mooie vis, maar wel een tikje kleiner dan de vis van zojuist. Na een helaas geloste, grote baars vangt ook Alex nog een mooie snoekbaars. Een flitsende start, dit alles in een tijdsbestek van een half uur!

Maar dan houden de vissen de kaken op elkaar. In plaats van de stek te blijven bestoken, stelt Alex voor om de plek rust te gunnen, te verkassen en hier later nog terug te keren. Op naar de tweede stek op de rivier zelf, aan de Dordtse Kil.

Even de tacklebox raadplegen…

ROLLEN OMGEDRAAID

Het roofvisbestand in Nederland is uniek, maar in Duitsland heb je voor wat betreft grote snoekbaars absoluut geen reden tot klagen. Toen BEET nog onderdeel was van het moederbedrijf gestationeerd in Hamburg, kregen we regelmatig foto’s onder ogen van die oud-collega’s waarvan je ging watertanden. ‘Een tachtigplusser, erg mooi natuurlijk, maar niet bijzonder’ zo was de reactie van de redactieleden aldaar. Ze vingen er nog veel groter. Snoekbaarzen van één meterplus vanaf de kant; ze wisten er meerdere te vangen! Het ligt er een beetje aan waar je woont, want Duitsland is natuurlijk groot “Als ik in Noord-Duitsland had gewoond, dan had ik eerlijk gezegd waarschijnlijk niet op zo’n regelmatige basis in Nederland gevist. Rivieren als de Elbe en de Eider zijn enorm goede snoekbaarswateren, die een uniek bestand aan grote vissen bevatten. Het is ongekend hoeveel 70 cm plus vissen daar zwemmen. Let wel, je vangt ze echt niet aan de lopende band. Verwacht er geen aantallen, zoals in Nederland wel mogelijk is”, aldus Jasmin.

Toch blijft die Blinker-dvd met een aflevering ‘kantvissen op de Elbe’ ons bezighouden. Een type visserij vergelijkbaar met de kantvisserij op onze grote rivieren. Met softbaits op jigheads de kribvakken afvissen. De visser in kwestie vangt gewoon even zeven snoekbaarzen, allen 60 plussers, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, met meerdere tachtigplussers erbij… Dus waarom niet een keer Duisland als visbestemming voor de doorgewinterde Nederlandse of Belgische snoekbaarsvisser?

Een fluogeelgroene grondel!

KNALGELE GRONDEL

De rivier levert geen vis op; zelfs geen teken van leven of een ‘tikje’. Het water is troebel, grijsachtig van kleur en staat vrij laag. De afgelopen weken was het ook op de Waal erg taai en schrapen voor een vis, laat Jasmin weten. Hoewel het ergens anders natuurlijk wel bingo kan zijn en er nog meerdere rivierstekken op de route liggen, passen we het plan aan en kiezen voor een doodlopende zijtak van de rivier. Na een hoop potentiele hotspots afgevist te hebben kunnen we nog twee baarzen voor Alex noteren. Jasmin schakelt over naar een Iron Claw GoBody, een grondel imitatie, met een relatief zware loodkop. “Je kunt hier prima uit de voeten met een 10 grams loodkop, maar ik heb de ervaring dat voor baars een zwaardere loodkop soms beter werkt. Tijdens jiggen over de bodem krijg je een agressievere loop van de softbait. Zelfs in de winter kun je dit toepassen, dan vis je weliswaar iets langzamer, maar het ‘hupje’ is agressiever dan met een lichte loodkop.

Ook voor Jasmin komt op deze stek de verlossend aanbeet. Het is echter geen baars, maar een kleine snoek, die vlak voor de handlanding de grondel imitatie uit de bek schudt. De sessie lijkt een beetje als een nachtkaars uit te gaan, maar de terugkeer naar de ochtendstek geeft ons hoop dat er nog mooie dingen in het verschiet liggen.

En het werkt goed… 

===========================

Grondelsnack – Iron Claw Gobody

Het is inmiddels geen geheim meer dat de invasieve grondels hoog op het menu staan van baars, snoek en snoekbaars. In Duitsland was er al veel eerder sprake van een grondelinvasie, waardoor de vissen en vissers al eerder met grondel-imitaties aan de slag gingen dan bij ons. Met recht is de 11 centimeter lange Gobody één van de beste grondel-imitaties verkrijgbaar, met een zeer natuurgetrouwe vormgeving en actie. Het materiaal is drijvend, waardoor de softbait schuin op de bodem staat, waarbij het staartje verleidelijk trilt. “Ik heb in helder water grondelgedrag bekeken. Ze maken niet eens echte zwembewegingen. Ze liggen op de bodem, schieten als het ware er vrij horizontaal vandoor en ploffen weer neer op de bodem. Ik vis deze daarom niet jiggend binnen vanuit tikken met de hengeltop, maar door simpelweg een slingerslag snel binnen te draaien”.

============================

Zo geel dat het bijna pijn doet aan je ogen; ook in natuurlijkere kleuren beschikbaar!

In Duitsland wordt regelmatige kapitale meterplus snoekbaarzen gevangen – ook vanaf de kant!

Foto: Henning Stilke

Dat blijkt de juiste keuze, want het is Alex die als eerste een vis haakt: een grote snoek. Dit moet wel een meterplus vis zijn… Als even later de brede rug het schepnet inglijdt volgt er een juichkreet. Maar liefst 108 centimeter; niet gek op een lichte jighengel!

Jasmin besluit verder te vissen met de knalgele grondel-imitatie en even later haakt ook zij een betere vis. Dit keer geen snoek, maar een grote snoekbaars. Na een spannende dril ligt er een vis van 76 centimeter op de mat. Zo’n formaat kantsnoekbaars vang je beslist niet iedere dag. Aan het einde van de dag kunnen we concluderen dat er een moois lijstje vissen bij elkaar is gevangen. Als je geen Duitse visplannen hebt, dan is visvakantie in eigen land helemaal niet zo verkeerd!