Snoek hoef je in de eerste warme maanden van het roofvisseizoen niet diep te zoeken. Pluggen en jerkbaits die maximaal één meter lopen zijn een prima keuze. Grote softbaits? Veel vissers denken dan automatisch aan diep water. Onterecht, want met behulp van een shallow rig kun je ook groot rubber ondiep inzetten.

Ondiep en uiterste attractief… 

 

Tekst en foto’s Chris Chew

 

De shallow rig geeft je twee belangrijke voordelen. Ten eerste zul je met dit systeem minder vissen lossen. Tijdens de dril komen de haken los van het kunstaas, waardoor de vis het gewicht van de softbait minder goed kan gebruiken om de haken eruit te schudden. Daarnaast kun je de softbait extreem langzaam presenteren. Dat is met name belangrijk wanneer het water nog koud is. Een extreem langzaam geviste softbait kan zelfs de meest trage snoeken triggeren. Bovendien kun je de shallow rig ook perfect gebruiken in de buurt van structuurrijke stekken, denk aan steile kanten, stenen bepakkingen en in het water liggende bomen. Snoek oriënteert zich bij het jagen vaak naar boven, een net onder de oppervlakte geviste softbait is daarom echt geen slechte keuze.

Kunstaas is niet gauw te klein hoor. 

 

Giga muil

De seizoenstart van 2016 herinner ik me nog als de dag van gisteren. Ik beviste een sprookjesachtig mooi, nieuw water vanuit de bellyboot; een kraakheldere plas met veel planten en de oeverzones waren begroeid met over en in het water hangende bomen. Ik kwam op een stek waar een boom in het water lag, die doorliep tot circa drie meter diepte. Deze stek zag er schitterend uit, ik was er van overtuigd dat er een snoek moest liggen. De eerste en tweede worp leverde echter niks op. Ik liet me dichter bij de boom drijven en monteerde een grote softbait aan een shallow rig. De softbait viste ik over de boom en liet deze kort achter de takken eventjes zakken. Vervolgens drie heel langzame slingerwentelingen en toen zag één van de grootste geopende snoekmuil ooit op de softbait knallen! Een gigantische vis had mijn 23 cm lange shad gegrepen en wilde natuurlijk terug de boom in. Dankzij mijn stevige hengel kon ik de vis keren en niet veel later lag mijn nieuwe pr in mijn handen. Bij het verwijderen van de haak zag ik tot mijn ontsteltenis een dikke brasem in de keel van de snoek; deze grote softbait kon er nog wel even bij!

Van 0.7 mm verenstaal wikkel ik een spiraalstangetje…

 

Eigenbouw

Een shallow rig kun je onverzwaard inzetten, maar onder sommige omstandigheden monteer ik toch een wat lood. Ik gebruik olijfvormige sinkers die je makkelijk op de rig kunt zetten en verwijderen. Vis je een 10 grams shallow rig tergend langzaam binnen, dan loopt deze ongeveer twee meter diep. Bij sommige modellen softbaits is een klein loodgewicht essentieel; zonder deze draaien ze om de as.

Met 2-3 wikkelingen maak ik een oogje aan het einde. 

 

De schroeven kun je kant-en-klaar kopen of eenvoudig zelf bouwen. Vanwege kostenbesparing ga ik steevast voor de laatste optie. Het geeft daarnaast ook een kick en veel voldoening om iets op eigenbouw te vangen. Het schroefgedeelte maak ik in vergelijking met het kant-en-klaar spul relatief lang. De verbinding met de softbait wordt stabieler en steviger, en ook zal deze minder snel uitscheuren. De langere schroef heeft overigens nul nadelige invloed op de zwemactie van de softbait en tijdens de dril is er nog nooit een losgekomen.

De shallow rig wordt gecompleteerd met een stinger. De dreg bungelt onder het rubber, alwaar ik ongeveer haverwege de buik deze met een pinnetje vastprik. Naar mijn gevoel haak ik zo meer vis.

 

Zo, de corkscrew is klaar…

Nu nog de dregverbindingen maken…

 

In de meeste gevallen rust ik mijn stingers met twee dreggen uit: één nabij de kop en de ander aan de achterkant. Na een aanbeet komt het grote voordeel van deze rig naar voren. Wanneer de snoek met zijn kop schud, lost de stinger uit de softbait, waardoor het lossen van de dreggen veel moeilijker is geworden. Na het ‘lossen’ hangt de softbait er vaak buiten de bek bij, waardoor de scherpe tanden het rubber minder snel beschadigen.

 

Ondersteboven

Niet alle softbaits lenen zich voor deze rig. Ik heb modellen op een shallow rig gemonteerd die ongecontroleerd op hun zijkant of zelfs om hun as door het water ‘zwommen’. Verrassend genoeg kun je veel modellen ook ondersteboven vissen, dus met de buik naar boven gericht. Het ziet er onder water een beetje apart uit, maar snoek heeft daar kennelijk geen boodschap aan, integendeel! Dan zijn er ook softbaits die, in vergelijking met een normale loodkop montage, gegarandeerd een betere actie krijgen aan een shallow rig!