De kou komt eraan en dit betekent dat de wintervisserij weer van start gaat. De vis is gemigreerd naar diepere plekken en de havens; de basisgedachte van de winter. De roofvissen worden minder actief en het vangen wordt steeds uitdagender. Uitzonderingen daargelaten, want goede resultaten kunnen alsnog worden geboekt op de rivieren, met de juiste omstandigheden. 

Tekst & foto’s: Gerald Vierhout

 

Dit Artikel van Toen verscheen eerder in de Beet Magazine van december 2020.

 Een voorwaarde is dat de rivier goed moet stromen, want bij een hoge afvoer kunnen er op de rivier ook goede resultaten worden geboekt. Bovendien laten vaak de grotere exemplaren zich dan zien! De hoge afvoer vindt in het algemeen aan het eind van de winter of begin van het voorjaar plaats. Het is raadzaam om de afvoer en waterstand goed in de gaten te houden, bijvoorbeeld via de website waterinfo.rws.nl van Rijkswaterstaat. Een goedwerkende tactiek is dan verticaal vissend op de stroomnaden. Niks is mooier dan de harde beuken op de hengel van een sterke riviervis! Wat ook lonend in de wintermaanden kan zijn, is het vissen op rivierplassen. Hier trekt veel witvis in en dus ook de roofvis. Een voordeel van deze type wateren is dat ze goed bevisbaar blijven met onstuimig weer. Op deze plassen is namelijk altijd wel een plekje in de luwte te vinden.

Zoals je merkt, de wintermaanden bieden veel diversiteit in de visserij wat betreft stekkeuze. Tevens kun je met verschillende manieren en methoden achter de rovers aan. In dit artikel geef ik voor elke vissoort diverse mogelijkheden aan waarmee successen geboekt kunnen worden.

 Mooie zonsopkomsten: één van de voordelen van de wintervisserij.

Verticalen op snoekbaars

Verticalen is één van de meeste gebruikte methoden om snoekbaars te vangen. Dit is ook prima uit te oefen in de zandputten. Let op dat je niet te diep vist, maximaal 14 meter, anders kunnen de snoekbaarzen last krijgen van trommelzucht. Om successen te boeken kun je het best taludranden en eventuele obstakels opzoeken; hier verstoppen de snoekbaarzen zich graag. De vis is wat passiever dan in de andere jaargetijden, dus houdt hier rekening mee. Beweeg het kunstaas niet te fanatiek en gebruik shads die minder actie hebben. Soms kan een lange pauze iets boven de bodem heel lonend zijn. Ook een grote shad gepresenteerd boven bodem aan een bijhengel – een zogenaamde dode hengel die tijdens het verticalen ‘passief’ meevist – kan zeer succesvol zijn. Een shad met een grote v-staart, die ook veel gebruikt wordt met de pelagic visserij, leent zich hier uitstekend voor.

Winterse verticaalshads van Quantum: de Q-Fish 13 olive green en hotshad, Q-Paddler 12 sand goby en de Q-Paddler 10 hotshad.

Baars scoren & snoek trollen

De rivierplassen zijn ook super voor de grote baarzen. Zij houden zich over het algemeen schuil op de ondiepere stukken met hardere bodemdelen, denk aan dieptes van 2 tot 6 meter. Als je ze eenmaal gevonden hebt, dan kun je soms leuk scoren, want baarzen zijn nooit alleen! Wat voor mij altijd goed werkt, is het werpend vissen met kleine shadjes. Op deze manier kun je makkelijk meters maken en de baarzen snel opsporen. Wanneer je ze eenmaal hebt gevonden, dan schakel je over naar een Carolina-rig of een traag geviste dropshot. Hiermee kun je heel mooi de stek uitvissen. Wat soms ook goed kan uitpakken, is een langzaam geviste twitchbait. De baarzen zijn niet altijd even makkelijk, maar als je het trucje eenmaal doorhebt is dit ook een supergave visserij.

Actie van baars in de ochtend, hier doe je het voor!

Het begin van de winterperiode is de periode voor grote snoek. Trollen met groot aas is dé tactiek voor deze dikke vissen. Bevis hierbij de stukken waar de grote aasvissen zich bevinden en dan gewoon meters maken. Qua kunstaas zijn swimbaits en grote shads goede opties. Een aasvis onder de dobber kan ook tot goede resultaten leiden. Trollen op snoek is vaak wel taai werk, maar één vis kan het verschil maken. Doorzetten is hierbij de sleutel tot succes.

Pelagic wintervissen!

Wat ik zelf mooi vind om in de winterperiode te doen is pelagic vissen. Normaliter ben je redelijk beperkt wat betreft waterkeuze, maar in de winter lenen de zandputten die in verbinding staan met de rivier zich uitstekend voor deze visserij. Kies ten eerste de wat troebeler putten uit. Met helder water heeft de vis sneller argwaan en komt hij alleen maar naar het aas kijken. De geschikte helderheid voor de pelagic visserij is tot maximaal een meter doorzicht. Probeer ook eens wanneer het donker is het water op te gaan, dan zal je zien dat heldere putten wel lonend zijn!

Normaal heb ik een voorkeur voor diepe plassen die troebel zijn; op helder wateren kun je in het donker soms goed vangen.

 

Pelagic vissen is in de winter wel moeilijker dan in de zomer. De vis is passiever en moet zeer subtiel benaderd worden. Eén verkeerde beweging kan al fataal zijn; de shad te ver laten zakken of een beweging te veel kan de snoekbaars al afschrikken. Daarom is het verstandig om in eerste instantie het kunstaas helemaal niet te bewegen en de boot zo te manoeuvreren totdat je zeker weet dat de shad in het zichtveld is van de rover. Vaak valt het nog tegen hoever de shad zich van de vis bevindt. Ga zolang mogelijk door totdat de vis enige reactie vertoont. Blijft dit uit? Dan wordt het tijd om langzaam het aas te bewegen. Voer de actie pas op als response van de vis uitblijft. Bewegen kan altijd nog, maar zodra dit de vis afgeschrikt, kun je niks meer. Dat is de reden waarom ik niet te snel en niet te veel actie in het kunstaas breng. Verder is het ook belangrijk dat je de shad niet te vroeg laat zakken. Pas als je zeker weet dat je goed boven de vis zit, laat je het aas zakken. Vooral als de vissen hard zwemmen dan komt de shad nooit goed bij de snoekbaars als je die te vroeg laat zakken. Vis ook bij deze visserij niet te diep; denk aan het welzijn van de snoekbaars.

Het is een kunstje om de shad recht voor de bek van de snoekbaars te presenteren…

Zware controle

Het materiaal is zeker bij het pelagic vissen zeer belangrijk. Tijdens het volgen van de vis moet het kunstaas er snel bij zijn. Dus hoe minder weerstand, des te beter. Gebruik daarom altijd een gladde, dunne lijn van circa 10/00. Zo’n type lijn geeft niet te veel weerstand.

Om goed in de bundel van je dieptemeter te vissen, moet de hengel niet te lang zijn. Een zware verticaalhengel of een lichtere jerkbait hengel, met een werpgewicht van rond de 40 tot 60 gram, is prima geschikt. Ik gebruik de Quantum G-Force Pelagic Casting. Mijn voorkeur gaat uit naar een reel voor deze visserij. In vergelijking met een molen heb je veel meer controle tijdens het zakken van het aas. Neem een model met een snelle overbrenging, zoals de Quantum Accurist Baitcast. Hiermee kan je snel schakelen en valt de lijn nooit slap bij het zetten van de haak.

Ik gebruikt sofbaits van 15 tot 25 cm. De kleinere shads rig ik met één dreg. Met goede soepele shads is dit ruimschoots voldoende. Op de grotere shads, vanaf 22 cm, monteer ik nog een extra stinger. Het gebruik van een dunne, stalen onderlijn is ook wel een aanrader, omdat er heel af en toe nog wel eens een snoek tussendoor wil komen. Gebruik dit materiaal ook voor je stinger.

Mooie massieve vis…

===========================

PELAGIC KUNSTAAS

Het is belangrijk om shads te gebruiken die niet te veel weerstand geven. Grote v-staart shads, van zo’n 15-25 cm, zijn uitermate geschikt voor de pelagic visserij. Het gewicht van de loodkop moet minimaal 30 gram zijn; liever iets te zwaar dan te licht! Als de vissen een beetje zwemmen, dan gebruik ik vaak loodkoppen tot 75 gram. Dit doe ik om weer snel bij de vis te zijn.

Wat kleuren betreft heb ik altijd een natuurlijk én een juist felle kleur in mijn tacklebox zitten. In helder water kun je een natuurlijke kleur inzetten en in troebele water is het verstandig een felle kleur te gebruiken. Zelf ben ik erg fan van oranje, ‘the monk’. In het donker maak ik altijd gebruik van felle kleuren.

===========================

Wintervariatie!

Het is altijd leuk om lekker divers bezig te zijn. Ik vind het geweldig om bijvoorbeeld overdags op een heldere plas achter de baarzen aan te gaan. En dan in de avond nog een paar uurtjes in het donker pelagic te vissen. Vooral in het donker zijn de grotere vissen actief en kunnen er mooie exemplaren naar boven komen. Een echte aanrader! De diversiteit maakt het uitdagend en leuk. Verschillende technieken beoefenen en diverse wateren bevissen; dat maakt voor mij het vissen zo super mooi, zeker ook in de wintermaanden!