Deze keer in de Masterclass niet het gebruikelijke spel van vraag en antwoord. Speciaal voor de mensen die ook graag in de winter blijven vissen, neemt een drietal feeder-experts ons mee naar één van hun favoriete winterstekken. Zij leggen graag uit wat je hier kunt verwachten en geven je praktische tips om succesvol aan de slag te gaan: Theo Leijrik reist naar het hoge noorden.

Waarom is het water van jouw keuze geschikt om in de winter met de feeder te vissen? Zijn er specifieke hotspots?

Het Van Starkenborgkanaal in Groningen is een groot scheepvaartkanaal waar enkele zogenoemde kommen gelegen zijn bij de plaats Noordhorn. In deze brede gedeeltes van het kanaal blijft het water tijdens het passeren van schepen en stroming een stuk rustiger dan in het kanaal zelf. Juist in deze kommen gaan de vissen zich tijdens de koudere maanden, wanneer ze minder actief zijn, ophouden. Dus enerzijds is er de activiteit van de scheepvaart waardoor ook de vis actief blijft, gecombineerd met de rust van de brede stukken kanaal.

Het Van Starkenborgkanaal is ook zo’n winterse hotspot.

Het Van Starkenborgkanaal is ook zo’n winterse hotspot.

Blijven de vissen hier de gehele winter? Wat is de beste periode om er te gaan vissen?

De gehele winterperiode blijven de vissen zich hier wel ophouden en kun je altijd wel een visje vangen zolang er geen ijs op het water ligt. De foto’s zijn geschoten tijdens een sessie begin november.

Welke vissoorten kun je verwachten?

De vissoorten die je hier kunt verwachten zijn voor het overgrote deel bliek en brasem met een enkele voorn en baars.

Probeer zo kort mogelijk achter het talud te vissen.

Probeer zo kort mogelijk achter het talud te vissen.

Het betreft een relatief groot water. Hoe bepaal je waar je precies gaat vissen?

Doordat je in een kom vist en de vissen zich specifiek daar ophouden, moet je niet te ver buiten deze kom vissen. Probeer zo kort mogelijk achter het talud te vissen, deze ligt op ongeveer 20 meter uit de oever. Deze kun je gemakkelijk vinden door met een loodje of lege korf de bodem af te tasten. Wanneer ik deze rand heb gevonden geef ik twee meter lijn bij en zet hem vast achter de lijnclip. Vaak is dit de ideale afstand om te vissen, maar ook kan het voorkomen dat de vis iets dieper ligt en dus verder uit de oever, maar verder dan 30 meter wordt er zelden vis gevangen in de winterperiode.

Hoe ziet jouw set-up eruit?

Vanwege de relatief korte afstand vis ik met een 11 voet/330 cm N-Gage Feeder met een 0.75 of 1.0 oz topje, een lichte hengel met een mooie, zachte actie om met gevlochten lijnen en dunne onderlijnen te kunnen vissen. Als hoofdlijn 8/00 braid met een voorslag van 22/00 van maximaal vijf meter, waardoor je de kleinste aanbeten nog kunt waarnemen door de minimale rek. De montage bestaat uit een free running systeem met een korte feederlink, dit is een zeer gevoelige montage waarbij de vissen minimale weerstand ondervinden bij het oppakken van het aas. Kleine voerkorfjes zijn meer dan voldoende om de vissen aan de praat te houden. De onderlijn moet niet te lang zijn anders mis je te veel aanbeten, 60 cm voldoet in de meeste gevallen. Een 11/00 onderlijn met een lichte, dunne maar sterke haak in de maten 18 en 20 maken de set-up compleet.

Kleine haken en kleine voerkorfjes met een free running systeem met korte feederlink.

Kleine haken en kleine voerkorfjes met een free running systeem met korte feederlink.

Kies je voor een specifiek voertje en welke aassoorten moet je meenemen om te vissen en te voeren?

Over het voer doe ik niet zo moeilijk, een fijn feedervoer dat niet snel verzadigd voldoet prima, hiervoor zijn voldoende kant-en-klare voertjes te koop in de hengelsportzaken. Als aas vis ik veel met dode maden en dode pinkies, maar ook casters en kleine mestpiertjes moet je niet vergeten. Wees wel voorzichtig met veel aas brengen en als je wormen voert, knip deze dan zo fijn mogelijk.

Ook in de winter is de tafel rijkelijk gedekt.

Ook in de winter is de tafel rijkelijk gedekt.

Casters en kleine, verknipte mestpiertjes moet je zeker niet vergeten!

Casters en kleine, verknipte mestpiertjes moet je zeker niet vergeten!

Welke tips heb je verder nog voor onze lezers?

Vis met kleine korfjes maar blijf wel regelmatig werpen, dit werkt beter dan een grote korf die je langer laat liggen. Voeg 25% lichte leem aan je feedervoer toe, dit verschraalt het voer en heeft een licht wolkend effect waardoor ook andere vissen aangetrokken worden. Wissel regelmatig van haakaas wanneer de beten uitblijven. Vis zoveel mogelijk met een slappe lijn als de stroming dit toelaat, met een slappe lijn heeft de vis nog minder weerstand bij het oppakken van het aas. Wees geduldig wanneer je in het begin van de sessie geen aanbeten krijgt, vaak duurt het langer in deze periode voordat de vissen op het voer komen.

Vis zoveel mogelijk met een slappe lijn en wees geduldig: succes!

Vis zoveel mogelijk met een slappe lijn en wees geduldig: succes!

 

Dit is een Dutch Masterclass witvissen artikel uit Beet 1 van januari 2021. Wil je direct op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen voor het witvissen, neem dan een abonnement op Beet Magazine! Alle informatie is te vinden op: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.