Het vangen van een echt grote baars van 50 centimeter – of groter! – is toch iets wat voor veel roofvissers hoog op hun lijstje staat. Vaak zelfs hoger dan het vangen van een snoek boven de meter. En laat Nederland nou het land bij uitstek zijn waar je deze geweldig mooie vissen kunt vangen. Maar waar begin je? Welke techniek ga je gebruiken? Welk kunstaas kies je en zeker niet onbelangrijk: wat voor invloed heeft het weer bij deze visserij? Benieuwd naar de aanpak van Arend Burger en antwoorden op deze vragen? Lees dan snel verder!

Tekst en foto’s: Arend Burger

Wanneer de herfst zijn intrede doet, is dat voor mij het startsein om mijn baars-setup weer van zolder af te halen. Het vissen op baars is de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit. En niet onbegrijpelijk, want dat struinen langs de rivier en zijn plassen in je waadpak heeft toch wel wat magisch. Ik weet nog goed hoe ik vroeger als jochie van zestien droomde van die mega-baarzen die ik af en toe voorbij zag komen in de bladen. Nu sta ik zelf regelmatig met deze vissen in mijn handen; een droom die werkelijkheid geworden is. Zes jaar geleden startte ik met het gericht vissen op baars op een aantal rivierplassen in de buurt. Het vissen met de Carolina rig was net geïntroduceerd in Nederland en na de eerste keer die techniek toegepast te hebben was ik meteen verkocht. Ook niet gek als je al binnen tien minuten met een baars van 49 cm in je handen staat. Wat was dit gaaf!

Wadend op jacht naar die grote baarzen.

Wadend op jacht naar die grote baarzen.

De jaren hierna was het vanaf november tot eind maart tijd om gericht de grote baarzen te belagen. Het vissen op snoek, wat ik hiervoor erg veel deed, kwam zelfs op een laag pitje te staan. Want eerlijk is eerlijk: deze visserij is nogal verslavend! Wadend in je waadpak, soms tot aan je middel. En als zo’n baars dan tijdens de dril voor je in het water voorbij komt zwemmen; dat is toch wel ultiem hoor! Een ijsvogel die met een hoog piepend geluid voorbijkomt scheren, en je schepnet dat enkele seconden later onder een kapitale baars glijdt: dat is toch gewoon genieten?

NIET VEEL NODIG

Je vraagt je wellicht af wat je nou allemaal nodig hebt bij deze visserij? Nou, eigenlijk helemaal niet zoveel. En dat is ook een van de redenen waarom ik het zo graag doe. Met een waadpak, waadjas, drijvend netje, rugtas en één of twee hengels ben je er al. Onder mijn waadpak draag ik vaak een paar thermosokken, thermolegging en thermoshirt. Hier overheen een lekker fleecevest en dan een waterdichte waadjas, zodat je ook met een beetje regen mooi droog en warm blijft. Verder een drijvend netje en een rugzak of slingbag met daarin wat kunstaas, een meetlint, weger, onthaakmateriaal en selfiestick. ‘Een selfiestick?’ hoor ik je denken. Ja, dat is erg handig wanneer je alleen aan de waterkant staat en tóch een fraaie plaat wilt schieten van je vangst. Installeer thuis even de Whistle Camera app, steek je selfiestick in de grond, klik je smartphone erin en fluiten maar. De app maakt dan -met of zonder timer – een mooi plaatje.

Kogelronde baarzen.

Kogelronde baarzen.

HENGEL EN WERPMOLEN

Ik vis graag met een wat langere hengel, zodat je ook gemakkelijker wat verdere afstanden kunt werpen en daarnaast wat meer controle hebt tijdens de dril. Dit is uiteraard persoonlijk en ik weet dat er ook mensen zijn die liever met een korter stokje vissen. Ik vis nu alweer voor het tweede seizoen met de Savage Gear SG4 Medium Game 2,51 m 12-35 gram in combinatie met de SG4 AG 3000H werpmolen. Deze set bevalt me super voor deze visserij.
Op de werpmolen heb ik een 14/00ste 8-braid zitten. Omdat ik veelal op stilstaand water vis op baars en weinig last heb van de stroming is dit prima te doen. Mocht je nou veel op de rivier zelf vissen en meer invloed van stroming hebben, dan zou ik zelf voor bijvoorbeeld een 8/00 mm lijn gaan, zodat je minder last hebt van de stroming op je lijn.

De rest van het artikel kun je lezen in Beet 2 van dit jaar die rond 7 maart is verschenen. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij het vissen op roofvis, neem dan een abonnement op Beet! Ga hiervoor naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.