Nu zou ik mezelf zeker geen specialist willen noemen in het (wedstrijd)vissen op commercials. Daarvoor doe ik dat veel te weinig. Wel fascineert het me. Karpers blijven voor mij de meest vreemde vissoort die er bestaat en dan bedoel ik vooral hun steeds veranderende leefgewoontes en aasgedrag gedurende een jaar. Ook F1’s zijn prachtige vissen om de vangen. Die zijn eigenlijk speciaal gekweekt om gedurende het gehele jaar te azen en zo te zorgen voor een interessante visserij voor de bezoekende vissers. Ik had de gehele winter nog niet op een commercial gevist en alleen al daarom werd het de hoogste tijd voor een visdag bij de Slothoeve, simpelweg omdat deze commercial vijver voor mij het dichtstbij is.

Tekst: Jan van Schendel, foto’s Ella Olwyn Armitage

Het was amper drie graden Celsius op mijn visdag en er waaide een stevig windje pal uit het oosten. Enkele weken geleden was er al een venijnige vorstperiode geweest en de vijver had toen een tijd dicht gelegen. Sindsdien is het vrijwel nooit warmer geweest dan een graadje of zeven en met vaak nachtvorst, dus ik schatte in dat de watertemperatuur niet warmer kon zijn dan een graadje of drie tot vijf. Niet bepaald ideaal dus voor een vol net vis. Het klinkt misschien stom, maar het was precies de ideale situatie voor dit artikel.

De uitdaging voor vandaag was om juist bij dit soort omstandigheden toch wat vissen aan de schubben te komen.

De uitdaging voor vandaag was om juist bij dit soort omstandigheden toch wat vissen aan de schubben te komen.

FIJNER EN KLEINER

In de zomer vis je hier met dikke lijnen, maar dat leek me nu niet ideaal. Het water was ook behoorlijk helder. Nu gebruik ik hier voor een bodemvisserij altijd een bepaald type dobber en omdat al die dobbers op te dikke lijnen zaten besloot ik eerst even aan het water een nieuw lijntje te maken waarvoor ik een hoofdlijn 15/00 koos. Dat is echt dik genoeg voor in deze periode. Natuurlijk, die vissen zijn sterk maar ook vechten ze in de winter veel minder extreem dan in de zomer wanneer je hier absoluut niet aan hoeft te komen met zo’n dunne lijn. Ik gebruikte een 0,80 grams dobber. Vrij zwaar voor hier, maar ik had in mijn hoofd om te gaan vissen op het diepste punt van mijn stek en dan heb je het toch over een diepte van zo’n 2,80 meter. Als onderlijn gebruikte ik 13/00 nylon met een haakje 18.

Ook heel belangrijk is de gebruikte elastiek. Een te stugge elastiek betekent absoluut verspeelde vissen wanneer je een klein haakje gebruikt.

Ook heel belangrijk is de gebruikte elastiek. Een te stugge elastiek betekent absoluut verspeelde vissen wanneer je een klein haakje gebruikt.

Ik gebruikte vandaag een holle 1,70 mm elastiek, maar in dit geval slechts door alleen de hengeltop (lengte ongeveer 1,80 meter). Dit bleek ideaal. Ik verspeelde geen enkele vis dus beter kan niet. Die elastiek komt bij het vangen van een vis best wel ver uit de hengeltop, maar door het gebruik van een side puller systeem kun je altijd meer druk zetten op de vis mocht dat nodig zijn.

MEER MET MINDER

In het verleden heb ik hier best vaak wedstrijden gevist en als het dan koud was leek het me altijd alsof alles wat je aan aas bijvoerde te veel was. Hoewel ik wat 2 mm pellets bij me had besloot ik om vandaag alleen te vissen en te voeren met maden en verder helemaal niks.
Normaal voer je hier verschillende stekken aan bij het begin van een vissessie. Zeker twee stekjes dichtbij een rieteilandje dat je hier op iedere stek voor je hebt, zeker ook een tegen de ‘bloempot’, een heel klein eilandje wat in het midden tussen elke twee stekken staat en misschien ook een stek kortbij de oever tegen het steil aflopende talud.

De rest van het artikel kun je lezen in Beet 2 van dit jaar die rond 7 maart zal verschijnen. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij het vissen op karper en witvis, neem dan een abonnement op Beet! Ga hiervoor naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.