De Vlaardingse Vaart is een gekend water, zowel bij wedstrijd- als bij recreatieve vissers. Een prachtige, gevarieerde vaart in Zuid-Holland met een uitstekende visstand, al is die de laatste jaren wel veranderd. Wat minder vis misschien, maar wel gemiddeld grotere vissen. Dat geldt zeker voor de brasems, maar ook voor de voorns die er zwemmen. We gingen een ochtend op pad met Jack Valkenburg van JV Baits.

Tekst & foto’s: Arnout Terlouw

De Vlaardingse Vaart; je kunt er heerlijk vissen in een groene omgeving.

De Vlaardingse Vaart; je kunt er heerlijk vissen in een groene omgeving.

Na een paar warme meidagen is het vandaag een heel ander verhaal. Een druilerige windstille ochtend met kans op wat miezelregen. We kunnen de auto’s niet al te ver van de beoogde stek parkeren en na een kleine 100 meter lopen over een fietspad komen we bij de schilderachtige vaart aan. Terwijl Jack zijn spullen in orde maakt zie ik de nodige golven uit de kant komen. Het zijn brasems die duidelijk de paai (nog) in de kop hebben zitten. In de verte bij de brug zie ik nog meer beroering en als ik daar een kijkje ga nemen zie ik tientallen brasems happend net onder het wateroppervlak zwemmen. Van zuurstoftekort is nog geen sprake, het lijkt erop dat ze zich tegoed doen aan watervlooien of minuscule zoetwater garnaaltjes. Ik zie zelfs de dikke lippen van een mooie schubkarper die zeker richting de 25 pond gaat. Zou het Jack lukken om de brasems naar zijn voerstek te lokken en aan het azen te krijgen? Dat is de grote vraag…

WIE IS JACK VALKENBURG?

Jack is vanaf 2003 werkzaam in de hengelsport, begonnen als aasleverancier met maden en wormen verkopen, maar ook casters maken. Daarna met JV Baits verdeler geworden van o.a. Champion Feed, Ringer Baits, NuFish en Free Spirit hengels. Hij heeft met het Nederlandse team door heel Europa gevist en is ook nog jeugdcoach geweest. Hij is graag met de jeugd bezig en is ieder weekend aan de waterkant te vinden met af en toe ook trips naar het buitenland; UK, Ierland of Frankrijk, om daar wedstrijden te vissen. “Iedere ervaring helpt je verder als visser”, aldus Jack..

AAN DE OVERKANT

Het plan is om met de feeder richting de overkant te vissen. Niet al te dicht in de kant want daar beginnen, net als hier voor de kant, de waterlelies te groeien. Ver werpen is er niet bij, een worp van zo’n 35 meter volstaat. Als eerste wordt het voer (verder) klaar gemaakt. Jack is verdeler van het voer van Champion Feed en het feedervoertje voor vandaag bestaat uit 1 deel Chocolate Scopex en 1 deel Wonder Gold. “Ik maak het voer al de avond ervoor klaar met kokend water zodat alle delen goed het vocht kunnen opnemen en dat je niet al te veel stijgende voerdeeltjes hebt. Ik bevochtig het voer in 2 of 3 keer, dan iets te nat laten staan tot de volgende morgen”, zo vertelt Jack terwijl hij het voer zorgvuldig door een zeef drukt.

Al spoedig heeft Jack een perfect feedervoertje.

Al spoedig heeft Jack een perfect feedervoertje.

Jack maakt daarna eerste een paar proefworpen en clipt de lijn vervolgens op de juiste afstand. Het voer wordt rijkelijk voorzien van aas in de vorm van casters en de nodige geknipte wormen. Jack begint voorzichtig met het aanvoeren van de stek, vijf korfjes volstaan voorlopig. Met al die brasems zo hoog in het water is het nog maar de vraag of ze massaal op de bodem willen azen…

De rest van het artikel vind je in de BEET van juli 2023. Het magazine is vanaf 11 juli verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op witvis, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.