Een van de meest tot de verbeelding sprekende vissen van ons land blijft toch wel de karper. Niet zo raar natuurlijk want deze massief gebouwde vis is één van de sterkste vissen van de Lage Landen. Eenmaal gehaakt zijn het echte krachtpatsers die echt het uiterste van het materiaal kunnen vragen. Het mooie van karper is dat je deze op veel verschillende manieren kunt vangen en op veel verschillende wateren. En dat hoeft echt niet altijd ’s nachts uit een tentje met meerdere hengels op een rodpod!

Tekst: Rik Haqedoorn, foto’s Rik Hagedoorn en redactie

Er zijn verschillende technieken om karper aan de schubben te komen. Wanneer je naar de uitrusting kijkt van een statische karpervisser denk je als beginner misschien wel dat het een erg dure tak van vissen is en dat het niet echt haalbaar is om er even mee te beginnen. Bedenk echter wel dat veel van de gebruikte materialen (elektrische beetmelders, tenten, stretchers, (rubber/voer)boten etc. er voornamelijk zijn om het gemak van de visser te vergroten. Niks mis mee natuurlijk en zelfs erg handig als je regelmatig wat langere sessies op moeilijkere wateren vist, maar niet per se noodzakelijk om een karper te kunnen vangen.

Karpervissen is meer dan kamperen aan de waterkant…

Karpervissen is meer dan kamperen aan de waterkant…

Laten we maar eens beginnen om de meest voorkomende technieken uit de doeken te doen en uit te leggen wat je daarvoor nodig hebt. Aan jou de keus om daarna te bepalen welke techniek jou het leukste lijkt of het beste bij je past.

Penvissen

Een goede (en leuke!) manier om te beginnen met karpervissen is het vissen met een dobber (‘pen’). Je gebruikt hiervoor een zachte, wat langere hengel (drie tot vier meter) met een parabolische actie. Dat betekent dat deze tot in het handvat krom buigt tijdens de dril van een behoorlijke karper. Dit is belangrijk omdat deze visserij zich meestal vlak onder de top afspeelt en er zodoende veel kracht op het korte uitstaande stuk lijn komt te staan. De zachte actie van de hengel fungeert nu als schokbreker en zorgt ervoor dat de lijn niet breekt. De tweede ingebouwde schokbreker komt van de slip van de werpmolen. Zorg er dus voor dat deze uitmuntend werkt, een robuuste werpmolen zo rond het formaat 4000 is prima. Het formaat is niet heel erg belangrijk maar een te kleine werpmolen zorgt vaak voor het kinken van de nylon lijn. Een oversized lijnroller zorgt voor een goede lijnafgifte en opspoelen van de lijn.

Licht bepakt in alle vroegte op pad.

Licht bepakt in alle vroegte op pad.

Voor het penvissen gebruik je een goede kwaliteit nylon lijn van 20/00 tot 30/00, afhankelijk van de te verwachten grootte van de vis en de op de stek aanwezige obstakels onder water. Nylon heeft een beetje rek en dat is een groot pluspunt bij deze visserij. Het werkt net als de hengel en werpmolenslip, als een schokbreker en zorgt ervoor dat de vis tijdens de dril rustiger blijft en beter te sturen is. Gebruik bij een lijn vanaf 25/00 en dikker liever wel een stukje zinkende gevlochten lijn dit komt door de soepelheid de aasaanbieding zeker ten goede omdat nylon in deze dikte te stug wordt en de vis dit voelt tijdens het inspecteren of opzuigen van je aas. Gevlochten lijn als hoofdlijn kán een uitkomst bieden bij het vissen tussen waterplanten (snijdt door de zachtere planten heen), maar deze visserij zou ik niet aanraden om als beginner uit te proberen. Door het ontbreken van rek in gevlochten lijn komen alle drilkrachten op de hengel en werpmolen en dat is best lastig. Bij onkunde resulteert dit vaak in schade aan materiaal óf, erger nog, aan de vis.

De rest van het artikel vind je in de BEET van augustus/september 2023. Het magazine is vanaf 22 augustus verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op karper, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.