De lange eerste visdag van gisteren, de zeelucht en wellicht hier en daar een alcoholische versnapering; het is voor de meesten net even nodig om wat langer te blijven liggen vanochtend, want er is nog weinig activiteit te bespeuren als ik door de gordijnen naar buiten gluur. Alleen Joris is wakker, hij zit al achter zijn laptop, want naast onze groep zijn er natuurlijk nog veel meer groepen op pad om hun droomvis, waar dan ook ter wereld te vangen, en dat werk bij Visreis.nl vergt natuurlijk de nodige aandacht.

 De prachtige rijkdom van IJsland…

 

Door Martijn Dekkers

Dag 2

Na de thee en koffie ontbijten we op ons gemak en lopen daarna naar de boten. De wind is wat afgezwakt en komt uit een iets andere hoek. Iedere groep moet zelf de keuze maken om in het fjord, aan de rand of iets verder naar buiten te gaan. In het fjord is het prima vissen, geen enkel probleem. Aan de rand van het fjord gaat het allemaal best, de snelheid waarmee de boten driften ligt daar wel iets hoger, een driftzak kan hier geen kwaad. Wie niet bang is voor een golfje kan gewoon naar ‘buiten’, maar de driftzak is daar toch wel een echte aanrader, zonder ben je in no-time over de stek heen.

Niet te snel driften…

Vlotjes

Joris stapt vandaag wederom op bij groep Mastbroek, die kunnen nog wel wat hulp gebruiken, terwijl de meeste andere boten een of twee ervaren vissers aan boord hebben. Zij besluiten het buiten te proberen en dat niet geheel onverdienstelijk. Gisteren hebben ze veel bijgeleerd, op de meeste vlakken liep het lekker vlotjes vandaag. Vooral bij Henk, wat heeft hij veel vis gevangen zeg! Hij viste de gehele dag met een zware pilker. Voor de zekerheid heeft Joris in plaats van een dreg onder de pilker twee assist-hooks boven de pilker gemonteerd, zo voorkom je dat je vast raakt aan de bodem. Na bijna de gehele dag op open zee te hebben gevist besluiten ze naar rustig ondiep water te varen en daar de dag tot een einde te vissen. Waar iedereen overstapte op lichte shads viste Henk lekker door met zijn pilker. Hij ving dan weliswaar wat minder dan de rest, maar sloot de dag af met de grootste vis van allemaal.

Dat gaat niet slecht heren…

Quotum

Ik stap op bij onze uitermate vriendelijke zuiderburen, groep Zyde. Rond 9 uur vertrekken we vanuit de haven richting de stek waar ze gisteren hun grootste vissen hebben gevangen, een stuk buiten het fjord. Bram zit aan het stuur, hij heeft alles prima onder controle. Kaartlezen, varen, bepalen hoe we onze driften kunnen bijstellen, hij kan het allemaal. Dat is toch wel erg fijn, zo kan ik me meer concentreren op andere taken aan boord. Eerst moeten we nog even de vis van de vorige dag lossen. In IJsland vis je namelijk op het quotum van het visfabriek. Je dient officieel alle gevangen vissen mee te nemen, behalve heilbot, die zijn hier beschermd. Nu is het niet zo zwartwit als het lijkt, je kan ook een aantal vissen in de bak gooien en de rest weer vrij laten. Zonder vis aan wal komen kan dan weer niet, want dat gelooft hier niemand!

Nu wist ik wel dat deze heren de grootste vis van gisteren hebben gevangen, maar niet dat ze nog veel en veel meer grote vissen hadden gevangen. Vele dikke negentigers en verschillende vissen over de meter, chapeau heren!

   

Ook Martijn kon nog een hengeltje uitgooien…

Bijstellen

Door de veranderde windrichting verliep de drift iets anders dan gisteren, dus snel bijstellen en zie: we komen op de goede diepte uit. In een oogwenk stonden alle drie de hengels krom. Het was allemaal iets kleiner dan gisteren, maar nog steeds een prima formaat. Dit houden we wel eventjes vol. Ik neem volop foto’s en maak hier en daar wat videobeelden, maar gooi uiteraard ook zelf een hengeltje uit. Na een poosje verkassen we naar dieper water, wellicht zit daar iets grotere vis.  Zo doen we een aantal kansrijke stekken aan. Overal vangen we vis, maar de metergrens wordt niet overschreden vandaag.

Opvallend aan de visserij van vandaag was het gebruik van kleine shads. Daar hebben ze gisteren ook veruit het meeste mee gevangen. Deze kleine shads van rond de 15 cm visten we op een grote loodkop. Een beetje vreemd gezicht, maar het werkte prima.

Triple hook-up…

In de luwte

Terug bij het huisjes aangekomen worden de ervaringen van de dag gedeeld en dan blijkt dat de groepen die in het fjord hebben gevist zeker niet onderdeden voor degenen die naar buiten zijn gevaren. Gewoon een prima visserij met redelijk veel en grote kabeljauwen en dat lekker in de luwte van de bergen.

Het weer voor morgen ziet er helaas niet al te best uit, maar we hopen op het beste. Claus, de ‘conciërge’ van het viskamp, beslist wat er wel of niet mag, dat hebben we zelf niet in de hand. Dat moet je overigens ook niet willen, wij hebben niet de ervaring met het weer zoals hij dat heeft. Veiligheid boven alles….

Tot morgen!