Gisteravond laat kregen we het, toch wel een beetje verwachte, slechte nieuws. Voor vandaag wordt er te veel wind afgegeven. We kunnen en mogen niet met de boten op pad, dat zou onverantwoord zijn. Uiteraard balen we hier enorm van, maar we zien het als een uitdaging om de dag slim te gaan gebruiken.

De omgeving blijft fascinerend om te zien…

 

door Martijn Dekkers

 

Tanken & boodschappen

We ontbijten op ons gemak en drinken een extra bakje koffie en daarna besluiten we alle boten af te tanken, wat overigens ook niet mee valt met deze wind, maar het bespaart weer tijd voor als we morgen wel op pad zouden kunnen. Om die reden besluiten de meeste van ons ook boodschappen te gaan doen.

Gedroogde koppen als veevoer in Afrika…

Droogrek

Onderweg naar de supermarkt passeren we een droogrek waar in het seizoen kabeljauwen worden gedroogd. Eenmaal gedroogd krijgen deze de naam stokvis, een delicatesse in Scandinavië. Echter hingen er nu geen hele kabeljauwen aan, maar enkel de koppen, dat was voor ons helemaal nieuw. Na een korte zoektocht op het alleswetende internet komen we er achter dat deze koppen vooral worden geëxporteerd naar Afrika. Daar worden ze verpulverd en in poedervorm verwerkt in veevoer. Zo wordt 100% van de gevangen kabeljauw verwerkt.

Helaas een verwaaide dag vandaag, maar hopelijk weer gauw op de boot, wie weet om zo’n mooie schelvis te vangen!

XXL schar

Wie reist naar bestemmingen als IJsland en Noorwegen doet er verstandig aan te rekenen op een winddag. Naast alle stevige hengels, grote molens, reels en dikke shads hebben we ook een licht hengeltje, molentje en wat klein materiaal ingepakt. Die komen vandaag goed van pas. Na de middag besluiten we toch wat te gaan vissen in de haven, het zit hier namelijk vol met scharren. Het mooie aan deze scharren is dat het XXL exemplaren betreffen.

Zulke scharren zijn we niet meer gewend…

Schuifloodje

Net achter de haven loost de visfabriek zijn afvalwater, daar liggen de scharren te wachten op een makkelijk hapje. Dat makkelijke hapje gaan wij ze presenteren. Hiervoor gebruiken we een licht schuifloodje met daaronder een haaklijntje van 100 cm voorzien van een niet al te grote haak. Als aas gebruikte we een reepje makreel. We proberen het even, maar de scharren blijken hier niet thuis. Wellicht iets te ondiep en te veel wind op de kant? Als we het proberen vanaf de andere kant van de kade op iets dieper water is wel snel raak. Joris draait een lap van een schar binnen en beweert dat dit nog een kleintje is. Ik lach deze opmerking weg, maar niets bleek minder waar.

Mooie sport op onze spinhengels…

De aanbeten volgen elkaar in rap tempo op, wie een aanbeet mist krijgt direct een nieuwe kans. Het is een prima tijdverdrijf en een hele leuke visserij met licht materiaal. Ondertussen staan we met een man of acht de scharren te belagen, iedereen had er plezier in. De wind en lichte regen nemen we op de koop toe.

Na een heerlijke maaltijd krijgen we nog een kleine verrassing, een groot schip van de IJslandse kustwacht ligt in de haven, dat lijkt zelfs hier bijzonder te zijn, want de inwoners komen een kijkje nemen. Indrukwekkend en imposant, dat is het schip zeker. We mogen van de bemanning dichtbij komen en ook het maken van foto’s blijkt geen enkel probleem.

Hiermee sluiten we de dag af. Fingers crossed of we er morgen op uit kunnen, dat besluit wordt vanavond laat of morgenochtend genomen!

Een bezienswaardigheid in de haven!