In alle vroegte komt het verlossende bericht, we mogen met de boten op pad vandaag. We zijn wel beperkt in de mogelijkheden, want er staat nog steeds behoorlijk wat wind. Het fjord verlaten is geen optie, het randje van het fjord opzoeken mag wel mits je dat doet aan de linkerkant van de uitgang. In deze hoek is het qua wind gezien de richting nog enigszins te doen. We zijn blij dat we gisteren de boten hebben voorbereid, dus iedereen kan direct wegvaren.

Een van de boten in het fjord wordt ingesloten door een prachtige regenboog …

Dag 4

Zoals altijd en overal zien we ook nu weer dat iedereen een eigen inzicht heeft op de denkbeeldige grens; de ene boot probeert het net iets verder dan de andere. Zoals verwacht is het achter deze grens oncomfortabel vissen, zodoende liggen we iets later toch allemaal in het fjord te vissen.

De hengels stonden al gauw weer in de juiste stand…

Joris is op pad met Frits en Ton, zij waren hier al een week voor aanvang van het festival en hebben vijf fantastische dagen kunnen vissen. Zij komen hier écht voor de totaalbeleving. Vissen, lekker koken, een wandeling enzovoort. Joris en ik zitten gebeiteld met deze heren in het huisje, haast alles wordt voor ons gedaan zodat wij meer tijd aan ons werk kunnen besteden, dank je heren!

Frits en Ton gaan al jaren met Joris op pad, samen met Joris op de boot vinden ze dan ook prettig. Joris heeft vandaag aan de heren geleerd hoe je met licht kunstaas toch op de bodem kan vissen. De vangsten gaan hierdoor beduidend omhoog als je vist op de wat minder grote kabeljauwen in het fjord. De dag verloopt prima met een goede vangst voor alle drie.

Mooie sport aan licht materiaal…

Een gouden ‘kelpvis’…

Zeearend

Op boot Luchies komt het wat traag op gang vanochtend, het is sprokkelen voor een visje. John, die met zijn eigen boot de ms. Zeearend niets liever doet dan achter de gullen aan gaan die op de wrakken in Nederland zitten, weet gelukkig goed wat hij doet. Ze vinden de vis en vangen ook echt mooie vissen. Daar zitten ook een aantal ‘kelpgullen’ tussen. Deze leven veel in en nabij het kelp en zijn wat roder, bijna goudachtig van kleur, prachtige vissen!

John met een IJslandse schone…

Ik stond vandaag bij Pascal en Pim op de boot. Pascal jaagt speciaal op de grote vissen. Groot aas en geconcentreerd vissen. Pim is ook eigenaar van een boot, de Katsy, ik zit dus ook goed vandaag, want ook hij weet de boot goed te besturen. Hij vist met een licht spinhengeltje, het is prachtig te zien hoe deze doorbuigt wanneer hij een vis haakt. Spelend met de slip lukt het hem prima de vissen richting de boot te dirigeren. We vinden al snel een school kabeljauw en vangen veel vis. We hebben wel te maken met sterke windvlagen, dan is het even lastig om ons kunstaas goed te presenteren. Tijdens deze windvlagen merk je direct dat de vangsten een stuk minder zijn, gelukkig zijn het maar vlagen.

Keuze genoeg, en elk kunstaasje heeft zo zijn voordelen…

Met licht kunstaas op de bodem…

Speedjigs

Naar de grote shads wordt niet echt omgekeken, het zijn vooral de kleinere shads waar we op vangen. De speedjigs die Pim en Pascal hebben meegenomen zijn ook in trek, maar leveren wel iets kleinere vissen op. Toch zorgen deze op licht materiaal prima sport.

Na de middag wordt het lastiger, de wind draait en staat nu recht het fjord in, de vangsten lopen terug en alle andere boten liggen al in de haven. Net als we besluiten ook terug te keren staan we alle drie met een kromme hengel, we gaan dus nog heel even door. Maar daarna is de koek wel echt op en varen we naar de haven.

Helaas werkt het weer niet echt mee deze trip, ook voor morgen is alles weer onzeker. Het enige dat we kunnen doen is alles weer in orde brengen en hopen op het beste!

Een lange sterke kabeljauw…