Hoewel mijn visdagen zich voor meer dan 90% afspelen op het zoete water, heeft de zee altijd een magische aantrekkingskracht gehad. De prachtige vergezichten, de weidsheid, de rust: hier hebben menselijke geluiden niet de overhand, maar altijd het weldadige ruisen van water en wind. Een aantal keren per jaar maak ik dan ook graag vanuit Oost-Brabant een uitstapje naar zee. De laatste jaren gaat dan vrijwel altijd de kajak mee! Targetvis is – hoe kan het ook anders – zeebaars!

Tekst en foto’s: Wilfred van Nunen

Ik mag mijn ouders dankbaar zijn dat zij zo van de zee hielden en het gezin elke zomer meenamen naar Zeeland… en de zeebaarzen! Eén van mijn meest intense jeugdherinneringen aan die prachtige vissoort stamt uit Walcheren. Ter hoogte van Dishoek en Zoutelande loopt de vaargeul bizar kort langs de oever. Dat betekent diep water binnen werpbereik! In de zomer foerageren daar scholen makreel, op jacht naar zandspiering.
In mijn jeugdige overmoed huppelde ik over de koppen van de palen om aan het einde gekomen een driehaaks verenpaternoster uit te werpen met een dertig grams loodje er onder. Regelmatig trokken één of meerdere makrelen de spinhengel hoepeltjerond. Op zeker ogenblik gebeurde het. Op het moment dat ik een paar makrelen uit het water trachtte te tillen, stortten enkele knoerten van zeebaarzen zich op de sidderende vissen. Na een korte en ongekend felle run tussen de palen veerde mijn hengel ineens recht, verloor ik mijn evenwicht en belandde met mijn blote benen tussen de met zeepokken bezette palen. Om een lang verhaal kort te maken: nooit meer heb ik over de palen gelopen.

Kantvissen kan heel lonend zijn, maar een kajak vergroot je mogelijkheden aanzienlijk.

Kantvissen kan heel lonend zijn, maar een kajak vergroot je mogelijkheden aanzienlijk.

MET DE KAJAK

Het beeld van die jagende baarzen was echter op mijn netvlies gebrand. Ik moest en zou die vissen kunnen bereiken! Dat kan hier en daar vanaf de kant, maar veel beter zou dat lukken vanuit een vaartuigje. Het werd een 3,80 meter lange en 1 meter brede opblaaskano. Opgerold paste het 16 kilo wegende bootje prima in de kofferbak. Een kanokarretje met sjorbandjes, een 2,5 pk buitenboordmotortje, een ankertje en voilà, ik kon de koppen van de paalhoofden gemakkelijk bereiken!

Met deze tussenvorm van een kano en een bootje heb ik geweldige avonturen beleefd. Er zat echter één beperking aan: het dingetje was nogal windgevoelig, zodat driftend vissen alleen mogelijk was bij windstil weer. En hoe vaak is het windstil aan zee? Bovendien bleek het driften op sterk stromend water ook geen sinecure. Nee, dat moest beter kunnen en in 2018 schafte ik me dan ook een trapkajak aan, een Hobie Outback. Dat bleek een gouden greep, want naast de nodige avonturen op het zoete water ga ik hiermee elke zomer een aantal keren naar Zeeland. In de verschillende haventjes aan de Oosterschelde kun je gemakkelijk te water gaan en ook aan de Noordzeekust zijn er meerdere plekken. Tip: wie met zijn kajak een zandstrand over moet, doet er goed aan een karretje met extra brede luchtbanden aan te schaffen, om te voorkomen dat je armen langer en je neusgaten groter worden.

Ik moest en zou die vissen kunnen bereiken! Dat kan hier en daar vanaf de kant, maar veel beter zou dat lukken vanuit een vaartuigje.

Ik moest en zou die vissen kunnen bereiken! Dat kan hier en daar vanaf de kant, maar veel beter zou dat lukken vanuit een vaartuigje.

Na een jaar lang trappen heb ik de mogelijkheden nog wat uitgebreid met de aanschaf van een ultralicht elektromotortje van het merk Torqueedo, dat in een handomdraai op de kajak te monteren is en heel gemakkelijk bediend kan worden met een schakelaar die links of rechts op de kajakrand te monteren is. Het motortje weegt vijf kilo en dat is een kilo minder dan de bijbehorende 915 Wh accu, waarmee je zorgeloos een dag op het water kunt blijven. Zie het als een elektrische fiets: trappen kan nog steeds, maar ondersteund door het motortje vaart het toch wel héél relaxed!

De rest van het artikel vind je in de BEET van mei/juni 2023. Het magazine is nu verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op en aan zee, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.