Onlangs is Bertus Rozemeijer met ‘pensioen’ gegaan. Dat wil niet zeggen dat hij zijn hengels aan de wilgen heeft gehangen, verre van dat. Maar wel dat hij op 71-jarige leeftijd is gestopt met zijn werk als visgids. Een mooi moment om samen met hem terug te kijken op zijn indrukwekkende loopbaan als roofvisser, prostaffer en auteur. Dat deden we tijdens een doodaas sessie, gewoon lekker ‘ouderwets’ vanaf de kant.

Als visgids heeft Bertus de afgelopen jaren veel mensen aan mooie vangsten geholpen en zijn kennis gedeeld met talloze liefhebbers…

Tekst & foto’s: Arnout Terlouw & Bertus Rozemeijer

Bertus Rozemeijer kunnen we gerust bestempelen als de ‘godfather’ van het roofvissen in de Lage Landen. Hij heeft talloze vissers geïnspireerd met zijn boeken en vele artikelen in binnen- en buitenland. Al in 1981 verscheen zijn eerste artikel in Beet en dat was de start van een uiterst succesvolle carrière in de hengelsport. Niet alleen als schrijver, maar ook als prostaffer/ambassadeur van diverse merken en sinds 2000 ook intensief als visgids. In al die jaren heeft hij heel wat uren, dagen, weken op het water doorgebracht met als resultaat een enorme hoeveelheid praktijkervaring en kennis. Ervaring en kennis die hij maar al te graag deelt.

 Stoppen met het werk als visgids betekent niet stoppen met vissen…

BOOTLOOS

We hebben in alle vroegte afgesproken bij de jachthaven. Bertus komt aanrijden… zonder trailer en boot. Dat moet voor hem vreemd aanvoelen! Hij heeft een paar dagen geleden zijn boot verkocht en zijn nieuwe, kleinere en handzamere boot komt pas in het voorjaar. Het belooft een mooi dagje te worden. Het is de afgelopen dagen behoorlijk wel aardig afgekoeld na een behoorlijk zacht verlopen najaar. We lopen naar een smalle steiger waar vanaf we een iets dieper stuk bij de ingang kunnen bevissen. Het is een beetje balanceren en oppassen geblazen dat we niet het water in glijden op de gladde planken vol met ganzendrek. We zijn ook de jongste niet meer! Regelmatig zien we koeten duiken die telkens met een plukje oud wier naar boven komen. Een groep aalscholvers komt verschrikt de haven uitgevlogen. Een halfuurtje later kijken we onder het genot van een bakkie koffie en een gevulde koek naar onze dobbers en stel ik Bertus wat vragen.

Drie favoriete kunstaasjes van de laatste tijd… 

Hoeveel dagen heb je gemiddeld de laatste 10 jaar op het water gezeten?

Oh jeetje, dat zijn er wel erg veel. Ga maar uit van 3,5 dag per week. In de zomer natuurlijk veel meer. Soms veertien dagen aan een stuk, heel vaak sessies van tien dagen of in ieder geval een week lang. Vanaf november tot februari altijd wat minder. Korte dagen zijn ook niet zo leuk voor de gasten want je wilt natuurlijk het beste voor ze. Ook de vaak koude of windrijke dagen maken het wel lastig alles in te vullen. Ik ben wel altijd blij als maart weer op de kalender staat.

Een enorme hoeveelheid praktijkervaring en kennis opgedaan in al die jaren…

Nu je bent gestopt met gidsen, betekent dat dat je het nu rustiger aan gaat doen op visgebied?

Ja, dat denk ik wel. Natuurlijk blijf ik vissen, maar dan zijn het wel weekenddagen of op vakanties. Naast vissen is natuur en natuurbeleving voor mij erg belangrijk en daar wil ik samen met mijn vrouw Moniek wat meer van gaan genieten. Ik kan me ook helemaal verliezen in het fotograferen in de natuur en daar komt dan wat meer tijd voor beschikbaar.

Tot zover een deel uit het artikel over Bertus Rozemeijer in de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. Wanneer je een abonnement neemt, hoef je natuurlijk niet naar de winkel voor een exemplaar. Klik hier voor een aanbieding.