Je kent het wel; je hebt een nieuw, groot water op het oog maar dan slaat de twijfel toe. Waar moet je beginnen, hoe en waarmee? Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind, en ook tijdens een eerste (verkennende) visdag kun je al veel te weten te komen. We gingen op stap met Raymarine prostaffer John Smit op een voor hem totaal onbekend water. Diep, kraakhelder en groot. Uitdagend water dus!

Goed je huiswerk doen, bijvoorbeeld via de Navionics Boating app, loont zich.

Tekst & foto’s: Arnout Terlouw

Het bewuste water wat we voor deze dag hebben uitgekozen is geen Vispas-water, dus de eerste voorbereiding bestond uit het regelen van een (dag)vergunning. Die kunnen we gelukkig terplekke verkrijgen en nadat dat geregeld is varen we via een paar ondiepe sloten de plas op denken we. Ik schenk een kop koffie in en ondertussen stelt John zijn apparatuur en beeldschermen in. Ik ben benieuwd naar zijn aanpak op dit water.

Nieuw water, altijd spannend. Maar hoe pak je dat aan?

Als je een voor jou nieuw water wilt gaan bevissen, hoe ga je dan te werk? Vooraf en tijdens de visdag?

Vooraf kijk ik vooral naar bodemstructuur en dan met name de kant waar de wind op staat. Daar bevindt zich vaak de meeste vis. Als de bodemdiepte een verloop kent, of de nodige kuilen en andere onderwaterstructuren, dan is dat automatisch een plek waar roofvis zich op kan houden. De Navionics Boating app is daar heel behulpzaam bij.

Welke apparatuur gebruik jij en waarom?

Ik heb aan boord een Raymarine Element12 en een Raymarine AxiomPro12, de laatste in een netwerk met een Raymarine Axiom9 voor de visser voorin. Voor mijn visserij doet deze opstelling precies wat ik nodig heb. Ik vis met name op groot open water en grote kanalen. De uitstekende locatiebepaling in combinatie met de HyperVision functie van de Element geeft me een zeer scherp beeld van wat er onderwater onder mijn boot gebeurt en ook links en rechts naast mijn boot.

Tot zover een deel van het interessante artikel dat je kunt lezen in de Beet Magazine die nu in de winkels ligt, met daarin de Boten & Motoren special. Kun je moeilijk naar de winkel, zorg dan voor een goedkoop abonnement: klik hier.