Je kent het wellicht: de snoek lijkt spoorloos verdwenen, of erger nog, je ziet ze gewoon liggen maar ze doen helemaal niks en laten het kunstaas voor wat het is. Met een chatterbait lijk je een dergelijke dooie boel wakker te kunnen schudden. Dit samengestelde aasje beschikt over een raadselachtige aantrekkingskracht.

De chatterbait, van alles wat, ofwel een combi van een plug, spinnerbait en een jigkop.

Tekst & foto’s: Bart en Frank Mylle

 Sterke trillingen

Ook al heeft het een eigen naam, een chatterbait is in feite een combinatie van een plug, spinnerbait (zonder spinnerblad) en een jigkop, waarbij het metalen plaatje bij het binnendraaien sterke trillingen opwekt. Zoals zo vaak komt ook dit type kunstaas uit de VS en kwamen de eerste types zo omstreeks 2003 in beeld bij professionele basswedstrijden. Niet zo gek, want het zijn fantastische vangers.

De zaagtandactie heeft een raadselachtig grote attractie.

BEETJE PIMPEN

Het duurde niet lang of we konden de eerste modellen op de Europese markt verwachten van verschillende fabrikanten (daarbij toonaangevend Pezon & Michel en Spro), die al geheel aangepast waren voor het vangen van snoek, snoekbaars en baars. Uiteraard ging dat gepaard met een ruime diversiteit, dus verschillende vormen chatterblades, kleuren, gewichtsklassen en zelfs versieringen middels uitsparingen of reflecterende stroken. Ik betwijfel of je nu meer zult vangen door de versiersels, maar ach, het oog wil ook wat.

Op zich zijn deze chatterbaits klaar voor gebruik, echter kun je je eigen creativiteit er nog op los laten. Ieder stukje kunstaas kan namelijk gepimpt worden naar eigen inzicht door de haak bijvoorbeeld te voorzien van een shad, twister, kikker, slug of ander stuk rubber. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar chatterbaits die voorzien zijn van een rubberen kikker.

 Een herriemaker van jewelste die nog steeds erg weinig gebruikt wordt!

De chatterbait kan in principe in elke periode van het jaar ingezet worden.  Simpelweg uitwerpen en binnendraaien werkt al goed, maar wij gaan  persoonlijk liever wat variëren  met de inhaalsnelheid.

Tot zover een deel uit het Chatterbait artikel dat je kunt lezen in de BEET Magazine die net in de winkels is verschenen. Kun je er moeilijk aankomen, zorg dan voor een aantrekkelijk abonnement: klik hier.