Karpers op visvijvers zijn niet gek. Door de hoge hengeldruk azen ze erg voorzichtig. Zelfs bij de grootste vissen is een subtiele aanpak vereist. Daarnaast zijn vissers op dit soort wateren altijd opzoek naar dat voer wat het verschil kan maken. We gingen op pad met Arca-prostaffer Bas Boersma; hij gebruikt wel een heel bijzonder voer!

 Ze zijn groot en sterk en je materiaal moet wel in orde zijn!

Tekst & foto’s: redactie

We ontmoeten Bas aan de wedstijdvijver van visvijvers t’ Mun nabij Appeltern. Deze vijver staat bekend om het bestand aan grote karpers. Bij vrij vissen is uitsluitend de vaste hengel toegestaan en dan moet je daarmee kleppers van gemiddeld genomen 6 kg temmen. Maar vissen van om en nabij de 20 pond zijn geen uitzondering!

DIRECT AASBELLEN

Als we de topsets van Bas bekijken, dan valt op hoe subtiel de montages zijn. Dobbertjes van 0,2 tot 0,3 gram en op één topset zit zelfs een 14/00 lijntje, terwijl we hier van doen hebben met grote vissen. Vrij licht, maar deze grote vissen zijn in de loop der jaren door schade en schande wijzer geworden. Hoe dikker je vist, des te minder beet ga je krijgen.

PLACE KEEPERS

Bij grote karper denk je automatisch aan fors aas, zoals mais uit blik en flinke pellets. Op de aastafel staan echter enkele ‘kleine’ verrassingen. Hennepzaad en maden; klassiek aas dat je verwacht bij een traditionele visserij op voorns. Maar ook wormen en last but not least couscous en babycorn. In de auto heeft Bas ook nog een zak couscous en bulger staan.

“Hennepzaad is, zoals de Engelsen dat noemen, een echte ‘place keeper’. Nog fijner van formaat zijn de couscous en de bulger, waarbij de eerst genoemde nog net een tikje kleiner is en bulger wat ‘grover’. Heel geschikt om een voerplek mee te maken, en het houdt net als de hennep de vis wel even bezig.

Tot zover een artikel over de couscous dat je kunt lezen in de BEET Magazine die nu in de winkels ligt. Als je niet elke keer naar de winkel wil, zorg dan voor een abonnement. Voor het geld van die scherpe aanbieding hoef je het niet te laten: klik hier.