Op tong gevist bij Maassluis of Vlaardingen? Heb je dan in de Waterweg gevist of in Het Scheur? Het lijkt een gezellige kwisvraag, maar de gemoederen kunnen hoog oplopen wanneer je de vraag voorlegt aan de inwoners van deze twee oude vissersgemeenten. Zeker wanneer je het verkeerde antwoord geeft…

Een tong van de Westhavenkade (boulevard) van Vlaardingen. Gevangen in de Waterweg of Het Scheur? Beide fout: hier heet het Nieuwe Maas. Iets achter het Delta hotel (rechts op de foto) begint Het Scheur pas.

 

Ruzies

Veel zeevissers denken dat de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam en de zee stroomt, maar daar zit echt nog een stuk water tussen met een andere naam: Het Scheur. Kijk maar eens goed op de kaart, dan zie je het verschil. Sterker nog; het Scheur is ongeveer 13 km lang. Hij begint waar de Oude en Nieuwe Maas samenvloeien en loopt door tot Maassluis.

Langs het Scheur liggen de gemeentes Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam. De gemoederen lopen soms zo hoog op dat er ruzies over ontstaan. Inwoners van Vlaardingen en Maassluis kunnen (tegenwoordig) best met elkaar overweg maar wanneer dit soort zaken de revue passeren is men het niet altijd eens. Harm-Jan Luth, stadsarchivaris Vlaardingen & Maassluis, kan erover meepraten. Hij probeert al tijden een eind te maken aan alle onduidelijkheden en is een actie gestart om de juiste naam voor het water te gebruiken: klik hier. 

Op de site van WOS zegt hij: “De Nieuwe Waterweg is in 1872 gegraven en omvat alleen het eerste stuk vanaf Hoek van Holland tot aan de Maeslantkering. Het Scheur loopt daarna door tot halverwege Vlaardingen, waar het over gaat in de Nieuwe Maas”, legt Luth uit.

Een tong uit de Nieuwe Maas, niet te verwarren met een tong uit Het Scheur…

 

Vanaf de Maeslantkering tot aan zee heet het de Nieuwe Waterweg… (foto beeldbank Rijkswaterstaat –  Joop van Houdt)

 

Van de kaart

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is voor een deel verantwoordelijk voor de verwarring. Op 3 september 1980 stelde zij een ‘Lijst namen waterstaatswerken ten westen van Rotterdam’ vast, waarop het Scheur zonder verdere naamsvermelding onderdeel was geworden van de Nieuwe Waterweg en de naam Scheur dus verdwenen was van de topografische kaarten. In 2013 werd die fout hersteld en Het Scheur is daardoor weer teruggekeerd op de topografische kaarten die het Kadaster levert.

Op het Oosterhoofd van Vlaardingen staan nu ook de borden met ‘Nieuwe Maas’. Precies gezegd tussen ‘Het Platje’ en het Delta Hotel en meteen achter het Delta Hotel. Geen twijfel meer mogelijk.  (Twitterfoto Fabiola Mulders-Luth)

 

Herdenking

Luth en mede-strijder Van der Zande willen de namenkwestie voorgoed oplossen. Zij pleiten zelfs voor een nieuwe naam: Maasmondgemeenten. Het zal de gemoederen langs dit mooie viswater nog even bezighouden en waarschijnlijk volgende jaar weer oplaaien wanneer het wordt herdacht dat de Nieuwe Waterweg in 1872 werd gegraven, 150 jaar geleden…

 

Ergens tussen Rotterdam en de zee, zullen we maar zeggen…