Alex van Voorst wist onlangs een enorme graskarper in Frankrijk op de rivier de Yonne te vangen van maar liefst 37, 7 kg! Minder dan 3 kg onder het huidige wereldrecord wat op 40.6 kg staat.

Alex van Voorst is met name bekend van zijn dvd’s ‘Betaalwater in Frankrijk’, maar dit keer zocht hij het avontuur van het onbekende op aan de oevers van de rivier de Yonne. Hier volgt zijn verhaal.

Ondanks dat ik nog steeds graag vis op betaalwateren, vind ik één ding altijd jammer hieraan en dat is dat je het bestand (recordvis en dergelijke) altijd van tevoren wel weet. Hoe anders is dit als je op rivieren en kanalen vist….dan kun je namelijk alles verwachten! Ik had een sessie van een week gepland samen met mijn vriend/vismaat Ruud in de maand augustus. Een mooie uitloper van de Yonne was ons mikpunt. De accu’s waren thuis al vol geladen voor de voerboten (twee Powercatchers) en een accu voor de telefoons en tablet. Wel even anders dan op een betaalwater met stroomvoorziening op je stek!

VEEL VOEREN

Op zo’n groot water is naar mijn mening veel voeren noodzakelijk: veel tijgernoten, hennep en uiteraard mijn favoriete Cell boilies van Mainline. Ik had een mooi stuk gevonden zo’n 110 meter uit de kant. De diepte was om en nabij de 4.20 meter. Ik kwam slechts kleine verschillen tegen. Wel hier en daar wiervelden onderwater.  Ik besloot om in de vorm van een halve maan te gaan voeren, verspreid over zo’n 100 meter. Hier konden mijn drie hengels wel een mooi gebied bestrijken. Na mijn eigen vertrouwde Alex’s rigs te hebben gemonteerd, gingen mijn snowmannetjes te water. Een 20 mm Cell boilie met een 10 mm pineapple pop-up moesten het weer eens gaan waarmaken. Daarna was het wachten op dat onverwachte…\

WAT EEN ELLENDE

De eerste nacht ging geruisloos voorbij. In de ochtend een paar piepen die een brasem op de kant bracht. Na een knipoog naar Ruud toe en de woorden “blanken kan ik niet meer”, beaasde ik weer mijn rig en ging met vol vertrouwen verder. Tot aan mijn negende ‘run’ leverde dit alleen maar brasem op, wat een ellende. De voerboot steeds maar opnieuw uitvaren met 2 kg boiliekruim erbij, het voer ging hard….tot aan de 10e run. Een volle fluiter om 8.30 uur! Mijn adrenaline schoot omhoog. Karper, eindelijk. Ik schatte de karper groter in dan dat hij was…. dat kwam vanwege de enorme wierkluit die hij meenam. Een schub van 11 kg was het resultaat. Toch blij omdat de puzzel goed gelegd was.

ECHT GROOT!

Voldaan ging ik verder. Wederom veel brasems, achter elkaar door, totdat…. Kaboemmm, fluiter, aanslaan en gelijk weten dat je een grote karper eraan hebt. Ik zei tegen Ruud: “Dit is echt een grote en als dit geen wier is dan praten we over een héle grote…” De karper kwam 30 meter uit de kant bovenwater… en ik zag geen wier! Mijn hart zat in mijn keel want dit was echt groot! Toen de karper langszij kwam leek het wel een U-boot… een gigantische graskarper! Ruud schepte de vis en de enorme explosie in het net die ik verwachtte bleef gelukkig uit.

Optillen was geen optie voor Ruud alleen, met z’n tweeën probeerden we het gevaarte de kant op te tillen. Het gewicht was niet normaal …zo zwaar had ik nog niet hoeven tillen! Het onthaken was een fluitje van een cent, de haak viel er zo uit. De dril had niet veel langer moeten duren.

BIJNA WERELDRECORD

We keken beide naar het gevaarte vol ongeloof. Gelukkig had Ruud een digitale weger bij zich want mijn Ruben Heaton gaat maar tot 30 kg…. De naald stopte (na aftrek wegzak uiteraard) op 37,72 kg. Allemachtig… dat is dus 83,15 lbs! Het wereldrecord staat op 89,50 lbs. Hoe dichtbij kun je geraken?

We besloten om het water in te gaan en daar de laatste foto’s te maken van de 130 cm lange vis. Daarna was het tijd om de graskarper weer te laten gaan, die gelukkig rustig wegzwom. Een prachtig gezicht en wat een voldoening gaf dit! Dat is nu de spanning van het vissen op een rivier… je weet niet wat je kunt aantreffen. Elke run is gewoon een adrenaline kick!

En weer netjes terug in zijn element

BIZAR AVONTUUR

De rest van de sessie bleven de brasems een stoorzender maar we wisten ook nog een mooie spiegel van 21 kg te vangen en haakte ik ook nog een monsterlijk grote meerval van dik 100 kg, die ik uiteindelijk na bijna een uur drillen verspeelde omdat de haak losschoot. Wat een bizar avontuur!

Wil je meer lezen over de visavonturen van Alex en het vissen op betaalwaterenkijk dan eens op zijn website: www.betaalwaterinfrankrijk.nl