REDACTIE – Met het riviertje de Linge als visstek begon het avontuur. Want wanneer je een viswater nog niet kent, dan is de eerste sessie vaak een hele ontdekkingstocht. Zo’n uitdaging wilde Bas Boersma graag aangaan. Op dit deel van de Linge had hij nog niet eerder gevist. In de voorbereiding besloot hij daarom zowel zijn vaste hengel als feederuitrusting mee te nemen. Wat zou de dag hem brengen?

Wellicht sta je na het lezen van dit artikel in de startblokken om ook richting de Linge te rijden, dus eerste enkele huishoudelijke mededelingen. Nagenoeg het gehele water staat in de VISpas, maar check uiteraard de plaatselijke situatie. De stek van vandaag ligt nabij Heukelum. Hier is de Linge breed, meer dan 50 meter, en ligt tussen twee grote dijken. Hoe oostelijker je komt, des te smaller het water wordt en ook de dijken zijn dan afwezig. Tot slot is aan het water raken niet vanzelfsprekend als je met de auto komt. Je kan de Linge kilometerslang al slingerend vanuit de auto over de smalle dijk sturen, grofweg het deel tussen Gorinchem en Geldermalsen, en je zal merken dat je op weinig plekken de auto kwijt kan, dus vooraf zoeken scheelt een hoop werk.

Prachtig viswater.

OBSERVEREN

Bas heeft het plan opgevat om zowel met de vaste hengel als met de feederhengel aan de slag te gaan. Witvissers staan erom bekend zich vooral te focussen op één techniek, commercials uitgezonderd, om zo het optimale eruit te halen.

Bestaat er niet een gevaar dat twee technieken niet te veel is, dat je beide niet optimaal kunt inzetten? Hoe voorkom je dat?

“Meerdere technieken gebruiken kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Je hebt meerdere opties om de (grotere) vis te vinden. Het is niet standaard zo dat je met de feeder de grotere vissen vangt, alhoewel je daar wel vaak op inzet. Als het gaat om aantallen kleinere vis ben je met de stok simpelweg veel sneller dan met de feeder.

Vaak ga je tijdens een wedstrijd met de feeder echt op zoek naar de grotere vissen. Hierbij is het aan te nemen dat deze niet meteen op je stek komen. Bij aanvang van het voeren breng je wat korven met voer en aas en deze stek laat je eerst even rusten. Je begint de wedstrijd dan met de vaste stok. Na een uurtje ga je op de feederstek kijken of er al vis aanwezig is als je met de stok alleen nog maar kleinere vis vangt. Let ook goed op je omgeving!

Zie je dat de vissers in jouw buurt al wel met de feeder de dikkere vissen vangen, dan kan je gerust eerder kijken of ze ook bij jou zijn. Zolang je geen indicatie hebt dat er op je feederstek vis te vangen is besteed hier dan ook niet te veel tijd aan. Zorg wel dat je af en toe een korfje met aas brengt om eventuele vis op de plek te krijgen of te houden.

Het grootste gevaar schuilt hem in te veel plekken willen bevissen. De sleutel tot succes is meestal ritme en regelmaat in de wijze waarop je voer/aas brengt. Wanneer je drie of meer plekken moet onderhouden wordt dit een hele opgave. Daar zit dus het nadeel van de mogelijkheid tot gebruik van meerdere technieken.”

 

Ondertussen neemt Bas de tijd om zijn spullen op te bouwen. “Niets is zo irritant om tijdens het vissen telkens je kist af te moeten om iets te pakken”, dus wordt de stellage zorgvuldig neergezet. Het biedt Bas ook de kans om te zien wat er om je heen gebeurt. “

|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL – ‘Expeditie de Linge’ – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET juni/juli. Vanaf 14 juni los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.