BART DE CRÉE – Daar waar we lange tijd ons in het zuiden van Europa waanden met de atypische zomerse dagen, is het tegenwoordig niet makkelijk om even een droog moment te vinden om een hengel uit te werpen. Nu ja, vissers zijn een hard ras en laten zich niet meteen afschrikken door wat druppels en een strakke bries. Franky Degraeve was nog maar net terug van de eerste European Feeder Cup in Engeland, maar zou me tussen de buien door even wat tips geven voor het witvissen met de feeder op dieper water. Tegen de wind in naar het westen dus, want in Nieuwpoort zouden de voorns in dikke rijen aanschuiven op de Koolhofput.

Eens geparkeerd op de parkeerplaats, is het via het wandelpad rondom de vijver een kort eindje stappen tot in de hoek aan de voetgangersbrug. Franky heeft postgevat op stek nummer 8. “Hier zou de voorn goed dik zitten heb ik me laten vertellen. Mooiere voorns ook”, vertelt hij bij aankomst. De feeders gaan op 19 meter achter de clip, waar het volgens Franky zo’n 7 meter diep is. “Hier op deze plek, lig je op die afstand net voorbij de mosselbank. Het loopt in deze hoek hier wat op richting het kanaal en is in vergelijking met de andere plekken iets ondieper. Vaak heb je makkelijk 10 meter op zo’n 20 meter uit de kant.”

OVERDRIJVEN MET AAS EN VOER IS ZEKER NIET NODIG

VOORNS TIKKEN

Aan de overkant, op de hogere en diepere nummers, zijn er naast voorns ook een flink deel skimmers te vangen weet Franky me nog te vertellen. De goedlachse feeder international, die onder de pannen zit bij Arca-Trabucco, blijkt zeer rechttoe-rechtaan in zijn voornaanpak. “Voor de voorns kortbij durf ik gerust zonder voorslag te vissen. Het is een montage die ik van een Engelse visser verkreeg en die enorm goed werkt.” Heeft dit genoeg rek denk ik dan als ongeoefende feedervisser. Uiteraard wel verzekert Franky me, want de soepelheid van de feederhengel en de onderlijn geeft meer dan voldoende rek.

De voerdoos gaat open en Franky vult de gepimpte, grote aanvoerkorf. Eens deze op de bodem aankomt, wordt er met een flinke snok al meteen gestart met indraaien. “Ik heb op het werk een extra oogje aangebracht op de korf, zodat de lus mooi op beide zijden van de korf trekt.” Handig als je in de metaalbewerking zit en lijkt ook een zeer logische redenering. De visplek krijgt op luttele minuten zo’n vijf grote potten startvoer op de bodem gedropt, waarna Franky de kleine 30 grams korf aan de montage knoopt. “Ik start met enkel casters en
pinkies in het voer. Het is hier normaal gesproken een echt casterwater.”

DE VOORNS VECHTEN OM LAS EERSTE BIJ HET AAS TE ZIJN; KERMIS

Het levende aas stopt Franky enkel in het bovenste stukje van zijn korf. “Zo’n 2/3 wordt gevuld met voer, daarna een deel casters en pinkies afgedekt met een klein laagje voer.” Aan de haak prikt Franky een caster met een grote made, vooraleer hij het korfje richting visplek mikt. Met zijn maatje 14, bewust een stevig formaat haak. “Ik heb niet het idee dat ik hierdoor minder beten krijg, maar ik heb wel het idee dat ik daarmee minder vis verspeel.

De voorns krijgen de haak ook met gemak naar binnen hoor.” Binnen de kortste keren hangt er een voorn van zo’n 20 cm aan de haak om Franky’s gelijk te bewijzen. Wat zijn het agressieve tikken op die top zeg. Ook de man met de hengel laat zich niet onbetuigd en klopt stevig door lijkt me, vast om mij te tonen dat die voorslag onnodig is. “Vind je dat hard aanslaan?” schaterlacht Franky. “Het is met de voorns gewoon een kwestie van snel te zijn. Het is niet zoals bij brasems dat ze zachtjes de top op de steun dubbel trekken.” Tik, tik en hop de volgende haak wordt gezet.

 

|> Verder Lezen? “Feedervissen op diep water?” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.