In het recreatiegebied in de driehoek tussen Utrecht, poldergebied Overvecht en Groenekan ligt Forelvijver De Ruigenhoek van Huyen en Rick Baars. Een centraal in Nederland gelegen vliegvisvijver plus een vijver voor andere vismethoden en met ook een prima keuken.

Door de centrale ligging is het ook een ideale locatie voor landelijke activiteiten, zo zijn hier, door o.a. de Vereniging Nederlandse Vliegvissers, al meerdere keren vliegbindevenementen en jeugd-vliegvisdagen gehouden. In juni 2012 gingen, na ruim zeven jaar van voorbereidingen en uitgebreide werkzaamheden, de deuren open van Forelvijver De Ruigenhoek, er liggen twee vijvers die bij elkaar een oppervlakte beslaan van anderhalve hectare. Het paviljoen past door de houten uitstraling mooi in de bosrijke omgeving. De Ruigenhoek ligt in het natuurgebied het Noorderpark tegen het Gagelbos aan, in de omgeving kun je naast vissen ook wandelen, een fietstocht maken door de bossen, door het natuurgebied varen met de fluisterboot, een rondje maken met een huifkar, Fort Ruigenhoek bezoeken en er zijn speeltoestellen aanwezig voor de kinderen.

In de grootste van de twee vijvers tref je vooral regenboogforellen aan, half oktober zijn er – bij het begin van het seizoen voor de vliegvisser die graag op forel wil vissen – weer 300 tot 350 forellen van een mooi formaat uitgezet. In de loop van de winter wordt hier nog regelmatig forel aan toegevoegd, dit kunnen ook forellen zijn die geen geslachtsorganen ontwikkelen (en dus in de winter geen paaigedrag vertonen en beter in conditie blijven), beekforellen en bronforellen. Op de vliegvisvijver zwemmen verder wat koikarpers, een aantal grote graskarpers en ruisvoorntjes. In de andere, tot drie meter diepe vijver kun je steur en karper aan de lijn krijgen, het bestand bestaat uit circa 115 steuren tot een fors formaat, 40 volwassen meervallen (die ook voor nakomelingen gezorgd hebben!), 40 schubkarpers, tien spiegelkarpers en vijftien graskarpers. Deze vijver was zeker in de coronatijd een groot succes, vooral voor de jeugd die graag kennis wil maken met de sportvisserij.

Op de ongeveer 150 meter lange en 45 meter brede Catch & Release vijver mag alleen weerhaakloos gevliegvist worden, een gehaakte forel moet zoveel mogelijk in het water onthaakt worden, hierbij is een landingsnet noodzakelijk en verplicht. In het koude jaargetijde wordt een minimale lijndikte van 20/00 voorgeschreven, is het water sterk opgewarmd (boven de vijftien graden) dan kun je tot 18/00 gaan. Op de Put & Take vijvergedeelten mag met vliegen met weerhaak gevist worden wanneer de forel meegenomen wordt. De twee armen van circa 30 meter lang die aan de vliegvisvijver liggen, zijn afgezet met een net, in deze gedeelten mogen mensen met de werphengel vissen die graag forel mee willen nemen.

De locatie is op maandag en dinsdag gesloten, van woensdag tot en met zondag kun je hier voor het vissen terecht van 9.00 tot en met 17.00 uur. Vroege vogels kunnen, na overleg vooraf, al eerder beginnen met vissen. Op de Put & Take vijvergedeelten kun je alleen per dagdeel vissen, waarbij de gevangen forel direct gedood dient te worden. Op de Catch & Release vijver kun je per uur aan de slag gaan; in beide gevallen geldt dat reserveren vooraf niet noodzakelijk is.

De lunch kan in het paviljoen of op het ruime terras (het overdekte terras beslaat na de recente verbouwing een oppervlakte van 80 vierkante meter, het buitenterras is nog zeker de helft groter) bestaan uit diverse belegde broodjes, met eventueel een kop soep en een warme hap; voor de avond kan er eventueel een barbecue geregeld worden waarop je je eigen gevangen vis kunt klaarmaken, wanneer je wilt. Met mooi weer is het heerlijk relaxen op het grote, zonnige terras, waarbij je kunt genieten van een prachtig uitzicht; zijn de weersomstandigheden wat minder, dan brandt in de serre de houtkachel.

 

Forelvijver Paviljoen de Ruigenhoek

Sint Anthoniedijk 120

3566 ME Utrecht

Website: www.forelvijverderuigenhoek.nl

www.facebook.com/ForelvijverPaviljoenRuigenhoek/