In juni 2012 gingen, na ruim zeven jaar van voorbereidingen en uitgebreide werkzaamheden, de deuren open van Forelvijver De Ruigenhoek bij Utrecht. Er liggen twee vijvers die bij elkaar een oppervlakte beslaan van anderhalve hectare. Een centraal in Nederland gelegen vliegvisvijver plus een vijver voor andere vismethoden. Een complex bovendien met een prima keuken.

 Vijver met steur en meerval…

Aan de noordelijke rand van Overvecht – Utrecht.

 

Mooi formaat

In de grootste van de twee vijvers tref je vooral regenboogforellen aan, half oktober zijn er – bij het begin van het seizoen voor de vliegvisser die graag op forel wil vissen – weer 300 tot 350 forellen van een mooi formaat uitgezet. In de loop van de winter wordt hier nog regelmatig forel aan toegevoegd, dit kunnen ook forellen zijn die geen geslachtsorganen ontwikkelen (en dus in de winter geen paaigedrag vertonen en beter in conditie blijven), beekforellen en bronforellen. Op de vliegvisvijver zwemmen verder wat koikarpers, een aantal grote graskarpers en kleine ruisvoorns.

Heerlijk ontspannen, zeker nu de terrassen weer open mogen.

 

Succes

In de andere, tot drie meter diepe vijver kun je steur en karper aan de lijn krijgen. Het bestand bestaat uit circa 115 steuren tot een fors formaat, 40 volwassen meervallen (die ook voor nakomelingen gezorgd hebben!), 40 schubkarpers, tien spiegelkarpers en vijftien graskarpers. Deze vijver was zeker in de coronatijd een groot succes, vooral voor de jeugd die graag kennis wil maken met de sportvisserij.

Niet alleen maar forellen dus…

 

Claresse

In de zomermaanden wordt er soms ook ‘Claresse meerval’ (Clarias charipinus) uitgezet op de kleine, afgezette forelvijvers, dit is een vissoort die goed tegen warmte kan. Het gaat om een kruising van twee Afrikaanse meervalsoorten die in de natuur niet voorkomt; de vis heeft een grijszwarte rug, een witte buik, geen schubben en een achttal baarddraden. De vis wordt gemiddeld 30 tot 40 cm groot en wordt in Nederland gekweekt.

 

Forelvijver De Ruigenhoek

St. Anthoniedijk 120

3566 ME Utrecht

Tel. +31 (0)30 – 290 14 93

Websites: www.forelvijverderuigenhoek.nl

Facebook: www.facebook.com/ForelvijverPaviljoenRuigenhoek

YouTube kanaal: www.youtube.com/channel/UC1oPyJJdp_4iIqcsz7zannw/videos

Even de stad ontvluchten en een frissen neus halen.