Wie zuinig is op zijn spullen onderhoudt ook bij het bootvissen zijn boot en buitenboordmotor goed. Velen zetten de boot in de winterstalling in het koude jaargetijde en laten de motor dan een beurt geven. Natuurlijk is dat het allerbeste. Mercury heeft een landelijk dekkend dealernetwerk waar jij je motor kunt laten nakijken en vertroetelen door deskundige handen, maar natuurlijk kun je ook zelf de nodige handelingen verrichten…

Op zoutwater heb je wat vaker onderhoud nodig aan je motor.

 

Zout of zoet

Het hangt er ook van af of jouw buitenboordmotor in zoutwater gebruikt wordt; of intensief elke week op zoetwater; of dat je wellicht maar 10 keer per jaar je visbootje gebruikt om een dagje op stap te gaan. Simpele handelingen als olie verversen, schroef demonteren en nakijken op vuil of achtergebleven lijnen, bougies vernieuwen of brandstoffilters schoonmaken, kun je zelf ook. Mercury kent genoeg tutorials en ook online kun je artikelen vinden waarin het beschreven staat.

Een mooie instructiefilm van Powerboat Television.

 

Tweetakt en viertakt

Tweetakt- en viertaktmotoren hebben in grote lijnen dezelfde simpele handelingen voor klein motoronderhoud, maar er is natuurlijk wel enig verschil in tweetakt en viertakt motorolie, en ook de brandstoffilters zijn vaak wat verschillend. In het onderwaterhuis – het gedeelte bij de schroef, zit weer andere olie dan in de motor zelf.

Bougies verversen en de olie uit het onderwaterhuis…

 

Instructies

Ook op de website van sommige dealers kun je de instructies voor klein onderhoud vinden. Bijvoorbeeld op de website van Mercury-dealer Dekker Watersport. Klik hier om deze te bekijken.

Nieuwe roofvisseizoen

Klaar met onderhoud? Dat geeft een tevreden gevoel. Voor je het weet is het weer de laatste zaterdag van mei en kun je weer met je bootje en bb-motor op pad om het nieuwe roofvisseizoen in te luiden! Heb je onderdelen nodig of groot onderhoud aan je Mercury bb-motor, klik dan hier om een dealer in jouw omgeving te vinden.