De gemiddelde witvisser zou dit piepkleine vijvertje in het Utrechtse dorp Woudenberg al snel links laten liggen. Een klein visje vangen zal wel lukken, maar echt bijzonder, dat vast niet… Echter, schijn bedriegt! Dit watertje zit bomvol met giebel, maar ook andere witvis en kleine karpers. Een perfecte locatie voor vissers Rob Amerongen en Ed van der Kamp om hun aanpak met de vaste hengel, voer en aas te laten zien.

Al snel na het inleggen zien we dat Rob Amerongen de eerste giebel vangt.

Tekst & foto’s: Mark Pijnappels

Ik moet even twee keer met mijn ogen knipperen wanneer ik richting Ed en Rob loop, die de spullen al klaar hebben staan en bezig zijn met de laatste voorbereidingen. Knipperen omdat dit plasje wel erg klein is, welgeteld iets meer dan 0,1 hectare, word mij verteld. Ik begroet als eerste Ed, die simpel gezegd ‘iets links’ van het midden zit. Rob heeft zich in de westhoek van het water genesteld. Ed ziet mijn verrassende blik. “Maak je geen zorgen Mark. Vorige week heb ik hier nog gevist en toen had ik 76 vissen. Allemaal giebels; vissen van gemiddeld genomen 400 gram zwaar”. Dat belooft wat!

 

VREEMDE AZERS

Zowel Ed als Rob zijn actief bij HSV Ons Genoegen Woudenberg en kennen dit verenigingswater als hun broekzak. Ed is bestuurslid en Rob de penningmeester; daarnaast zijn ze de beiden actief in de onderhoudsploeg en voor de jeugd en beginners organiseren ze cursussen en een jeugdcompetitie. Helaas hebben die activiteiten het afgelopen jaar op een laag pitje gestaan… Met andere vrijwilligers houden ze de vereniging draaiende. Tel daarbij op dat er sprake is van doordacht visstandbeheer, inclusief visserijkundige onderzoeken, en de wateren zijn alle vispareltjes geworden, met voor ieder wat wils. Chapeau voor zo’n vereniging en de inzet!

Ook Ed zit al snel in de vis, mede dankzij de rijk gedekte tafel vol CBB Baits lekkernijen….

Inmiddels is Rob ook aan komen lopen en ze vertellen over de aanpak van vandaag. Een vaste hengel aanpak leent zich goed op deze vijver. Ed: “Alhoewel er hier veel vis zwemt, zal je straks zien dat subtiel vissen noodzakelijk is om veel te vangen.” Voor beide heren geldt dat een staande haak en dobbertjes van 0,2 en 0,3 gram de standaard zijn. “Die giebels azen heel anders dan een brasem. Ze pakken het aas vliegensvlug, maar laten het ook snel weer los. Verwacht niet een klassieke opsteker, waarna de dobber langzaam onderduikt. Bij een brasemvisserij is men gewend om bijvoorbeeld 10 cm plat op de bodem te vissen. Niet geheel verwonderlijk dat de vissers zo’n aanpak ook hier ziet toepassen, het is immers een natuurlijke, openbare vijver. Maar met zo’n aanpak ga je op de giebels echt veel minder vangen”.

Deze Vooruitblik is een deel van een artikel dat zal verschijnen in de BEET Magazine die half oktober 2021 zal verschijnen. Wil je dit artikel als eerste lezen, of lukt het niet om naar de winkel te gaan wanneer deze uitkomt, zorg dan voor een abonnement. Voor de prijs hoef je het niet te laten: klik hier.