Een van de zeldzaamste dolfijnsoorten kun je vinden in Zuid-Oost Azië en heet de Irrawaddy dolphin. Deze soort leeft in de kustgebieden rond de riviermondingen van de Mekong (Cambodja), Mahakam (Indonesië) en Ayeyarwady (Myanmar). De wereldpopulatie bedraagt ongeveer 6000 exemplaren, maar plaatselijk, zoals rond de Mekong rivier, gaan ze hard achteruit en zwemmen er niet meer dan 100 rond.

Een springende Irrawaddy (foto WWF)

Aan het uiterlijk van deze goedlachse dieren zou je echter niet vermoeden dat ze bedreigd worden. De Irrawaddy dolfijn (Orcaella brevirostris) is te herkennen aan de bult op het voorhoofd, de korte bek en 12 tot 19 tanden aan elke kant van de kaken. In de gebieden van Indonesië en West-Borneo is hun voorkomen nog maar kort geleden ontdekt.

Samenwerking

De Irrawaddy dolfijnen in Myanmar zijn ook bekend door hun samenwerking met plaatselijke vissers. De vissers slaan met een stok op hun boot en lokken zo de Irrawaddy’s dichterbij. Zij helpen de vissers door de kleinere vis in de netten te drijven. Door andere visactiviteiten is de visstand echter een stuk minder geworden, waardoor ook de unieke samenwerking tussen de dolfijnen en de vissers dreigt te gaan verdwijnen.

Vissers en Irrawaddy’s zoeken elkaars gezelschap op.

Mangrovebossen

Hun habitat wordt hier echter bedreigd door productie van hout (boomkap), houtskool en het drukker worden van het scheepvaartverkeer in deze kwetsbare mangrove-systemen, zo wijst een voorstudie uit die werd uitgevoerd door WWF Indonesië en de regionale overheidsinstantie BPSPL (Office for Marine, Coastal & Resources Management Pontianak). Gezien de aaibaarheidsfactor van deze dolfijn is er wel hoop dat de kwetsbare soort de hand boven het hoofd wordt gehouden en dat bescherming van de biotoop serieus genomen wordt door overheid en betrokken instanties. Klik hier voor meer info.

Illustratie Whalescientist.com